Kyckling Sandwich

 
Jättegoda mackor med kyckling som fått gotta till sig i en marinad för att sedan grillas och ätas tillsammans med en supergod majoblandning och en slaw på fänkål, allt serveras i ett Briochebröd, väldigt mättande och gott!
 
4 stycken sandwichar
 
Emulsion
1msk Dijonsenap
2tsk Worcestershire sås
2st rivna vitlöksklyftor
2msk citronjuice
2tsk malen svartpeppar
1dl olivolja 
 
Vispa ihop allt utom oljan först, strila in oljan under vispning och dela sedan upp hälften i var sin liten skål.
 
Sås
6msk majonäs
9-10st hackade cornichorns
Kosher salt
 
Blanda majonäs och cornichorns i en egen skål, smaka av med salt.
Vispa ihop majonäsen med ena hälften av emulsionen.

3-4st kycklingbröst halverade (plånbokshalvering)
 
Lättsalta kycklingdelarna och lägg i en skål, häll i resten av den andra hälften emulsion och blanda tills alla kycklingdelar är täckta.
Låt stå i rumstemperatur 30 min.
Grilla kycklingen tills du får en innertemp på 72 grader.
Låt vila i 5 minuter.
 

4st brioche bullar vänds snabbt på grillen.
 
Fänkåls slaw
1st medelstor fänkål tunnstrimlad
2,5dl hela basilikablad
½tsk chiliflakes
2tsk olivolja
2tsk citronjuice
s/p
 
Vispa ihop olja och citron, blanda in resten, smaka av med salt & peppar och låt stå 10 minuter.

salladsblad
tomatskivor

Fördela jämnt på fyra stycken briocher, börja med majo på bottenbrödet, sallad, tomat, kyckling och på toppen fänkåls slawn, lägg på toppbrödet och servera genast.
 

Biff med Broccoli och Biff med apelsin

 
2 stycken goda och enkla Kinarätter, den första utan styrka och den andra medelstark, jättegoda båda två!
 
Biff med Broccoli
150g skivat innanlår
1st utskuren bukett broccoli (blanchera i 30 sekunder och kyl ner)
 
Marinad
½tsk salt
1msk ostronsås
1msk soya
1/4 tsk svartpeppar
1/4tsk socker
½msk kinsesiskt risvin
1tsk sesamolja
2msk vatten
3tsk maizena
 
Blanda vatten, maizena, häll i en skål och tillsätt resterande ingredienser och låt köttet marinera i 15 minuter.
 
Stir fry
1msk jordnötsolja
2st hackade vitlöksklyftor
 
Stekt köttet snabbt i olja, lyft ur och ställ åt sidan. Stek broccolin i stir frysåsen, lägg i köttet och blanda. 
 
 
Biff med apelsin 
350g innanlår
2msk matolja
Zesten av en halv ekologisk apelsin
3-4st färska chilis finhackade
3st mosade vitlöksklyftor
2tsk mosad ingefära

Marinad
2msk färskpressad apelsin
1tsk kinesiskt risvin
1tsk soya
1tsk maizena

Såsen
2msk färskpressad apelsinsaft
1tsk ljus soya
1tsk mörk soya
1tsk maizena
1/2tsk sesamolja
½tsk mortlad sichuanpeppar
1 nypa salt

Lägg i köttet i en skål. Tillsätt ingredienserna till marinaden, blanda väl tills vätskan absorberats i köttet. Låt marinera i 10 minuter.
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan.
Hetta upp en wok till hög värme och tillsätt 1.5 msk olja. Bryn köttet och lägg på ett fat. Tillsätt resterande av oljan 0,5msk, lägg i apelsinzezt, chili, ingefära, vitlök och stek under omrörning i 1 minut. Lägg i köttet och tillsätt såsen, låt få ett uppkok.

Servera med ett ris av god kvalité och glöm saltet!
 

Köttfärsfyllda Piroger

 
Piroger är så gott med sallad och lite dressing, passar även bra till pickninicken eller till sommarbuffén. Man kan fylla pirogerna med olika favoritfyllningar och det går även bra att göra dom vegetariska om man vill det.
Här kommer ett recept på min fyllning.
 
Degen
200g smör
5dl mjölk
50g jäst
1tsk socker
1,5tsk salt
13.5dl vetemjöl + 2dl till utbakningen
1st uppvispat ägg till penslingen
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°, ta 1dl av spadet och lös upp jästen, tillsätt resten av spadet. Tillsätt socker och salt, rör ner mjölet i omgångar, när ni fått i allt mjöl knåda degen smidig, täck degen och låt jäsa 1 timme. Knåda degen på mjölat bakbord i 5 minuter, dela degen i 20st bitar och gör bollar av dem. Kavla ut till tunna rundlar ca 12cm. Lägg en fyllningen på mitten, vik ihop, nagga kanterna med en gaffel, flytta över pirogerna till en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägget och grädda i ugnen 12 minuter på 225°.

Fyllning
500g Nötfärs
1st tärnad gul lök
1st tärnad röd paprika
1st grovriven morot
1st finhackad färsk jalapeno
4st kokta rivna potatisar
2st finhackade vitlöksklyftor
2tsk spiskummin
6g salt
3g grovmalen svartpeppar
4msk vatten
3msk olja
 
Hetta upp oljan i en stekpanna på medelvärme, lägg i köttfärsen stek färsen i 3 minuter, tillsätt resten av ingredienserna förutom vattnet, stek i 10 minuter, tillsätt vattnet, rör runt och låt svalna.