Kålpudding med hemkokt Lingonsylt

 
Avslutar Husmansveckan med bästa rätten av de alla, Kålpudding! 
Vi var ut en sväng igår och plockade lite lingon men det var skralt här i skogarna runt oss, överallt ser man utländska plockare så det var ganska rensat. Men vi fick ihop lite grann så vi kunde göra hemkokt lingonsylt till våran kålpudding iaf så får vi ta oss till de djupare skogarna för att fylla vinterförrådet med lingon.
 
1st vitkålshuvud
600g blandfärs
Vatten till blancheringen
2msk ljus sirap
2msk kalvfond
1st gul lök
2msk soja
3tsk malen kryddpeppar
salt och malen vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader, koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela kålhuvudet, skär bort roten på vitkålen, skär ned kålet i små tärningar. Blanchera i kokande vatten i 5 minuter, ta upp med en hålslev. Spara 3dl av avkoket till färsen.
Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap, stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan, spara stekskyn till såsen. 
Lägg färsen i en bunke, finriv löken och blanda in. blanda ner vattenavkoket + 1 msk sirap, kalvfond, soja, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Varva färs och kål i en stor ugnsform, toppa med kål.
Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.
 
Servera med kokt potatis och lingon.
 
 

Kommentera inlägget här :