Hemgjord Rönnbärsgelé

 
Det är alltid spännande att prova på nya saker inom förädling och det här hade vi aldrig gjort förut, vi plockade 4½L bär och av det blev det 2L saft.
Nu ska vi bara se till att göra någon Söndagsstek så vi får provsmaka våran goda Rönnbärsgelé.
 
Rönnbärsgelé
2l rönnbär gärna frostbitna
1st äpple
5dl vatten
Syltsocker
 
Koka rönnbär och äpple i vattnet 30 minuter. Häll genom silduk i 30 minuter.  Mät upp saften och tillsätt 9dl syltsocker per liter saft, detta kok blev 0,5 dl saft alltså 4,5dl socker. Häll upp på väl rengjorda burkar.
Vi kokade burkarna i vatten ett par minuter och lät burkarna rinna av på en kökshanduk.
 

Italiensk färskkorv-& Salvia pasta

 
 
Vi har så mycket god salvia nu som vi försöker att använda medans den är färsk och vid liv, att frysa eller torka är inte ett alternativ för oss då vi tycker att smaken i salvian förstörs. Pastan vi använde var Zetas Strozzapreti som jag tycker är supergod.
 
400g pasta
15st salviablad
450g italiensk färskkorv
4msk olivolja
2st shalottenlök finhackat
0,7dl torrt vitt vin
4,5dl Mutti passata
riven parmesan
salt och färskmalen svartpeppar
 
Koka pastan enligt förpackningen.
Hetta upp olivolja på hög värme i en stekpanna, lägg i salvia bladen och fräs på båda sidorna tills de blir krispiga, lyft upp salviabladen och låt rinna av på ett hushålspapper. Lämna oljan i stekpannan.
Sänk värmen till medium hög, tillsätt schalottenlökarna och fräs tills blir genomskinliga men de får inte ta färg. Ta bort skinnet på korven och hacka igenom köttet, lägg i stekpannan och stek tills färsen fått en fin färg, Tillsätt passatan, vitt vin och låt sjuda 10 minuter, smaka av med salt och peppar. Häll av pastan men spara 1dl av pastavattnet, bland såsen med pastan och pastavattnet. Lägg upp på en tallrik, garnera med de krispiga salviabladen och riven parmesanost.
 

 

Kebab på Kebabens dag!

 
 
Igår var det kekabens dag och självklart gjorde vi kebab här hemma. Det absolut bästa kebabköttet som finns i butik är Järvsökebab, sen är det faktiskt såserna som gör helheten i kebaben så här kommer två recept på supergoda såser.
 
Ljus kebabsås 
2,5 dl yoghurt
2,5 dl creme fraiché
3msk ketchup
1tsk sumac
½ tsk salt
1tsk chili flakes
1tsk chilipulver
1tsk lökpulver
1tsk vitlökspulver
1tsk hemgjord kebabkrydda (recept nedan)
 
Blanda allt i en skål och låt dra minst en timme.
 
Kebabkrydda
2 msk malen kummin
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 msk paprikapulver
2 msk chilipulver
1 msk timjan
1 tsk oregano
1 tsk malen koriander
1 tsk senapspulver
1 tsk malen svartpeppar
1/2 tsk gurkmeja
1/4 tsk kanel

Blanda väl och lägg på burk, förvara torrt.

Röd sås
1pkt krossade tomater
1tsk salt
1tsk spiskummin
1tsk sriracha
1msk rapsolja
1msk vitvinsvinäger
1msk soya
1msk tomatpuré
1/4 rödlök
1st vitlöksklyfta
2-3 drag med svartpepparkvarnen

Lägg allt i en mixer och mixa till en sås.