Kokt tors med äggsås en riktig klassiker inom den svenska husmanskosten. En lyxig vardagsrätt som är otroligt god.
Torskrygg
4X180g torskrygg eller torskfilé
1dl vitt vin
6dl vatten
1st lagerblad
3st kryddpepparkorn
1st grovhackad vitlöksklyfta
1msk salt
Lägg torsken i en form. Koka upp alla ingredienser och slå över torsken. Täck med plastfilm och låt vila 15-20 minuter.
Äggsås
50g vetemjöl
50g smör
1st lagerblad
7½ dl varm standarmjölk
1msk vitvinsvinäger
nyriven muskotnöt (efter smak)
Salt
Nymalen vitpeppar
4st tärnade kokta ägg
1msk hackad färsk persilja
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, lägg i mjölet och rör hela tiden tills det blir lätt gyllene färg. Tillsätt lagerblad och den varma mjölken, låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknat, akta så det inte bränns i botten, smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Lägg äggen, persiljan och vänd runt.