Vegetarisk Pizza med ricottapesto och rostade pistagenötter

 
Vegetariskt och glutenfritt och helt ljuvligt gott och fräscht. 
 
Glutenfri Pizzadeg
2½dl ljummet vatten
½pkt jäst
1msk fiberhusk
½dl olivolja
1tsk salt
5dl glutenfri mjölmix
1tsk bakpulver
 
Blanda 2 dl av det ljumna vattnet med jästen och fiberhusken i en bunke. Du sparar alltså ½dl vatten till senare. Tillsätt olja och salt, rör runt så att det löser sig och låt jäsa under handduk i 10 minuter. Tillsätt mjölet, Här kan du ha degen i en bakmaskin men det funkar även utmärkt att knåda den förhand :)Tillsätt bakpulvret, var noga med att det kommer in i hela degen utan att klumpa sig. Tillsätt det sista av vattnen ½dl. Ta lite i taget för att se till så att degen blir perfekt. Jäs degen under en handduk i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250grader. Kavla ut degen till en rektangel. Pensla degen med olivolja och förbaka i ugnen i 7 minuter.
 
Ricottapeston
125g ricotta
100g pesto
4dl riven ost
2 klyftor pressad vitlök
zesten av en citron
s/p
 
Blanda ihop allt och smaka av med salt och svartpeppar. Fördela jämt på det förbakade pizzaskalet.
 
Topping
1st hyvlad zuccini
1,5dl frusna gröna ärtor
3st skivade vårlökar
5st hyvlade gröna sparrisar 
1msk olivolja
 
Blanda i en bunke och fördela toppingen på pizzan. Grädda i ugn på 275 grader 9-10 minuter.
Ta ut och lägg på garneringstoppingen.
 
Garneringstopping
18-20 blad färsk basilika
1 kruka vattenkrasse
1msk olivolja
 
Blanda krasse och basilika med olivoljan. 
 
½dl rostade pistagenötter, hyvlad parmesan och flingsalt till servering
 

Bovetevåffla med skaldjursröra och rödbetsskott

 
Vardag som till fest, förrätt eller huvudrätt, lunch eller mellanmål, det funkar vilket som men det viktigaste av allt, det är supergott !
 
Bovetevåfflor
2 ägg
2 dl mjölk
4 dl bovetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mineralvatten 
100 gram smält smör
 
Gör så här
Vispa ihop ägg och mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och blanda med äggblandningen.
Tillsätt mineralvatten och smält smör.
Späd med mer vätska om den får stå en stund.
 
Häll i det smorda våffeljärnet.
 
Skaldjursröra
1 burk kräftstjärtar, räkor eller annat skaldjur
1 dl creme fraiche
2 msk hemgjord majonnäs
1 tsk mortlade rosépepparkorn
hackad dill
salt, vitpeppar

Blanda creme fraiche och majonnäs i en skål. Hacka skaldjuren och blanda i. Blanda i rosépeppar och dill. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med rödbetsskott, ärtskott och en citronklyfta.

Köttbullar med picklade lingon och gräddsås

 
Klassiskt gott och ja det går att göra utan ströbröd.
 
Köttbullar
500g blandfärs
1st ägg
1dl vispgrädde
½st fin fin hackad lök
2msk smör
6g salt
1krm vitpeppar
 
Låt löken långsamt stekas på låg värme i smöret tills de känns mjuka men ej fått färg, låt löken svalna och blanda sedan med resten av ingredienserna. Rulla färsen med blötlagda händer till jämna stora bollar. Låt dem sjuda sakta i vatten tills de får en kärn temperatur på 68 grader. Stek sedan i smör tills de får fin färg.
 
Från stekskyn av köttbullarna gör en gräddsås.
 
2 msk kalvfond på flaska
2 msk smör
2 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
salt och peppar
 
När köttbullarna är färdigstekta så spara stekskyn och slå på grädde, fond och soya, låt småkoka tills den har fått en önskad konsistens, smaka av med peppar & ev. mer salt. Till sist så lägg i smöret och låt det smälta, nu blir det gott :))
 
Picklade lingon
 
1-2-3 lag till 1-1,5 liter packade lingon.
 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
1 bit hel kanel
5 hela nejlikor
1 lagerblad
 
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Värm upp och låt koka i någon minut. Ställ därefter åt sidan att svalna till rumstemperatur.
För över lingonen i en burk där du packar ner dom med handen, häll den avsvalnade lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. Förvara kylskåpskallt.