Husmanskost med Dillkött & kokt potatis

 
Världens godaste Husmansrätt, den behöver väl ingen större presentation då det är en av våra kändaste och mest älskade maträtter. 
 
Receptet är för 4 personer
 
Dillkött
600g tärnad kalv eller nöthögrev 2X2cm
3st skalade morötter skurna i 2cm tjocka skivor
1st skivad gul lök
2st färska eller torkade lagerblad
50g skuren dill
3dl vispgrädde
½dl ättika
½dl socker
6st vitpepparkorn
5st kryddpepparkorn
½dl kalvfond
1l vatten
3msk maizena utrört med 3msk vatten
Salt
 
Lägg köttet i en kastrull, häll på vatten så det täcker, låt koka upp, häll bort vattnet och skölj köttet med kallt vatten. Lägg tillbaka köttet i kastrullen, slå på vattnet, löken, lagerbladet, vitpepparkorn, kryddpepparkorn och fonden. Låt småkoka tills köttet blir mört ca 1- 1 1/2 timme när det återstår ca 30 minuter tillsätt morötterna. Lyft upp köttet och morötterna med en håslev och sätt åt sidan, tillsätt socker, ättika och dill, låt koka upp. Red med maizenaredningen och smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis.
 

Grahamsbröd med morötter

 
Oftast när man bakar så blir botten ganska ogräddad, då är ett bra tipps att värma upp ett stål från gourmetsstål.se för då får du en bättre undervärme som ger brödet en krispigare yta. Är du sugen på ett stål så ange instakocken på rabattkoden så får du 10% rabatt på köpet.
Här kommer ett recept på ett jättegott bröd!
 
Grahamsbröd 
7,5dl vatten
5dl grahamsmjöl
2st finrivna morötter
50g jäst
2msk smält smör
1msk salt
9dl vetemjöl
 
Lägg grahamsmjölet i en bunke, koka upp vattnet och häll på, rör och låt temperaturen sjunka till 37°. Lägg över i en degblandare, smule ner jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt resetraden av ingredienserna och låt blanda i 10 minuter. Låt jäsa i 40 minuter. Lägg degen i en väl smord ugnsfast form 30X40cm, skär ut 24st bitar med en degskrapa eller kniv och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225° med ett gourmetstål i. Ställ formen på gourmetstålet och grädda i 20 minuter.
 

Kycklingvårrullar med Sweet chili-& Granatäppeldipp

 
Igår så gjorde vi dessa supergoda vårrullar med kyckling och brysselkål, vanligtvis gör vi uteslutande på fläskfärs men de här blev verkligen supergott.
Dippade gjorde vi i en lite annorlunda dipsås gjord på granatäppeljuice och sweet chilisås, även den supergod. 
Börja med att göra såsen så den hinner stå och dra under tiden vårrullarna tillverkas.
Jo och förresten! 
God Jul! 
 
Sweet chili-& granatäppelsås
1,2dl sweet chilisås
1,2dl ljus soya
1,2dl granatäppeljuice
0,6dl råsocker
0,6dl risvinäger
1msk riven ingefära
granatäppelkärnor från en halv frukt
 
Blanda allt i en skål och ställ åt sidan tills sockret har smält.
 
Fyllning 
6msk sesamolja delat 1+2+3
500g kycklingbröst i små tärningar
4msk ljus soya delat 3+1
1msk fisksås
2tsk hoisinsås delat 1+1
1/4tsk five spice
2st vitlöksklyftor delat 1+1
1msk riven ingefära
4st vårlök hackade
450g brysselkål strimlat
2st normalstora morötter finstrimlade
450g champinjoner strimlade
24-30 vårrulleblad
1st uppvispat ägg för limning av vårrullarna
 
Blanda i en skål 3msk soyasås, 1/2msk fisksås, 1tsk hoisinsås, fives pices, 1st klyfta riven vitlök, ingefäran, 2st strimlad vårlök, 1msk sesamolja och blanda väl. Lägg i kycklingbitarna och blanda runt tills alla bitar täcks av marinaden, plasta och låt vila i kylen 30 minuter.

Hetta upp en wok på hög värme och tillsätt 2msk sesamolja, tillsätt kycklingen och marinaden, stek tills kycklingen är färdig ca 5 minuter. Ta upp kycklingen och ställ åt sidan.  
Tillsätt resten av sesamoljan i pannan, lägg i den strimlade brysselkålen, morot och champinjoner, resten av soyasåsen, fisksås och hoisinsåsen, rör runt så det blandas väl och stek i 8 minuter, tillsätt resten av vitlöken, vårlök och fräs ytterligare 1 minut. Blanda ner kycklingen och låt svalna. 
 
Fyll vårrullarna och fritera i olja på 180°