Kycklingsoppa från grunden

 
Ibland så gör vi mat som det inte går att ge ett exakt recept på och denna soppa är precis en sådan rätt. Här har vi kokat buljong på skrovet av två stycken kycklingar tillsammans med lite blandade rotsaker, allt spill från övriga rotsaker/grönsaker som blir kvar när man har skalat och skurit det rotsaker som ska vara i soppan, samt några lagerblad. Kycklingen styckades och skroven fick koka i två timmar för att sedan bli bortsilade och övrig buljong fick koka ner till halva mängden tillsammans med 1dl vitt vin.
Vi gjorde en Bouquet garni (påse med färska örter) som fick koka med i buljongen ungefär 10 minuter, i påsen la vi sånt som vi hade färskt hemma, persilja, dragon och oregano samt 2st vitlöksklyftor. 
Sen är det bara att lägga i de rotsaker/övrigt som man vill använda, i våran soppa hade vi morötter, kålrot, palsternacka, rotselleri, stjälkselleri, gul lök, purjolök, champinjoner och potatis samt broccoli som kokades på sidan om för att inte bli överkokt. 
Kycklingen från skroven förkokades med lite salt på sidan om för att få bort äggviteämnena som annars gör soppan skummig och grumlig, sen sköljdes köttet av i kallt vatten och sen ner i soppkoket för att bli färdiga samtidigt som allt annat i soppan. 
Smaka av med salt & svartpeppar och tycker man att det inte smakar nog med buljongsmak så ha i kyckling eller hönsfond. 
Detsamma gäller syran (som är en smaksak) vi hade i lite vitvinsvinäger då sötman från alla rotsaker kan bli för mycket, men som sagt, smaka er fram då det är en smaksak!
Lite färsk persilja är jättegott att strö över vid servering.
 
 

Kommentera inlägget här :