Kålsoppa med frikadeller

 
Det är säkert 25 års sedan som vi åt vitkålssoppa med frikadeller så nu kände vi att det var dags och jammi så gott det är, men så är vi ochså älskare av vitkål i alla de former.
I det här receptet har vi smakat oss fram till en buljongsmak som vi tyckte blev blev god och sen skrivit ner receptet på ett ungefär ur minnet, gör så ni ochså, smaka er fram, behövs det mer så sätt mer, blir det för mycket så spä med vatten.
Äkta svensk husmanskost and we love it !
 
750g strimlad vitkål
1 st gul strimlad lök
2 msk smör
2½ l vatten
1msk kalvfond
1msk grönsaksfond
½ dl kycklingfond
6 kryddpepparkorn
1 st lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
500g blandfärs
2 msk skorpmjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Skölj kålen och strimla den.
Bryn kålen och löken i en stor kastrull (minst 5L) med smöret och salt & peppar.
Tillsätt vatten och fonderna samt kryddpepparkorn och lagerblad.
Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter.
Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
Forma frikadeller likt små köttbullar.
Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter, smaka av med ev. mer fond och salt.
 
 

Kyckling Marrakech

 
 
 
En otroligt god och smakrik kycklingrätt med inspiration av afrikanska smaker.
 
Kyckling Marrakech
6 st kycklingklubbor
225g hackad lök
4 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kanel
1 rejäl nypa saffran el. en påse
1 dl färskpressad citronsaft
4 msk vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
100 g nötter ex. hasselnötter, pacannötter, mandel el. valnötter eller mixa olika.
70g honung
2 msk rosenvatten
1 msk hackad persilja till garnering
 
Marinera kycklingen med olivolja, lök,ingefära,kanel,saffran,citronsaften,vatten och salt & peppar i en timme.
Sätt ugnen 175g.
 
Rosta nötterna på en plåt i ugnen ca:10 min. håll lite koll så dom inte bränns.
Lägg nötterna,honungen och rosenvatten i en mixer och mixa till en grov massa.
 
Sätt in kycklingen med marinad i ugnen och låt gå i 35 min.
Ta ut kycklingen och bre på nötmixen, låt gå i ugn ytterligare 5-10 min.
Garnera med persilja vid servering.
 
Yougurtsås
1l naturell yougurt avrunnen
2 msk gräslök
2 msk persilja
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk vitvinsvinäger
S/sv.peppar eter smak
 
Låt yougurten rinna av i en handduk tills den blir tjock och fin.
Blanda i alla ingredienserna och låt dra halvtimme.
 
Servera med vitlökspotatis typ pommes provencale och en fruktig grönsallad gärna med lite mögelost i.
 

Picklade lingon

 
 
 
Vi har precis lagt in 1,5 liter lingon i lag, vi fick prova det hemma hos min pappa och hans fru och vi blev överförtjusta i smaken, lingonen passar utmärkt till grytor och fläskstekar och säkert till mycket annat som vi inte har hunnit prova än.
Rekommenderas varmt.
 
1-2-3 lag till 1-1,5 liter packade lingon.
 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
½ tsk salt
1 bit hel kanel
5 hela nejlikor
1 lagerblad
 
Mät upp samtliga ingredienser förutom lingonen i en kastrull. Värm upp och låt koka i någon minut. Ställ därefter åt sidan att svalna till rumstemperatur.
För över lingonen i en burk där du packar ner dom med handen, häll den avsvalnade lagen över lingonen och låt stå kylskåpskallt att dra i ca 8 timmar innan de avnjuts. Förvara kylskåpskallt.