Rökta räkor vid havet



Att sitta på en brygga i Skärgården vid havet och äta det goda frukter som havet har att ge förhöjer både känsla och smak...mmm, underbart :)
I sommras så rökte vi räkor som vi serverade med limeaioli och det blev så otroligt gott.

Rökta räkor
Rök räkorna i tio minuter i röken.

Limeailoli
3st finhackade vitlöksklyftor
Saften och skalet från en limefrukt
3st äggulor
2dl rapsolja
1dl olivolja
1tsk Dijonsenap
1st knivudd cayennepeppar
s/p

Vispa gulorna, vitlöken och senapen tjock, tillsätt oljorna i en tunn stråle under kraftig vispning.
tillsätt Limen, cayennepeppar och smaka av med s o p.





Florens dumas dip



Det här finns det hur många olika recept på som helst men grundsmaken ska vara Tacokryddan.

700 g köttfärs
1 gul lök

1 solovitlök
1 röd paprika
1 påse tacokrydda
1 burk crème fraiche
200 g philadelphiaost
1 krm chilipeppar
1 burk krossade tomater

3dl riven ost

Mozzarella

s/p

1tsk sambal oelek


Bryn köttfärsen
Hacka löken, vitlöken och paprikan och bryn i smör
Blanda ihop köttfärs, lök och paprika och tillsätt tacokryddan samt sambal oelek
Häll ner de krossade tomaterna och låt koka i fem minuter
Blanda creme fraiche, philadelphiaost och häll i botten av en ugnsfast form, häll över köttfärsröran och strö på riven ost och mozzarella

Gratinera i ugn på 225 grader.
Låt osten få en fin färg.

Servera med sallad och hemmagjord Guaccamole och färsk Persilja.



Smörpocherad Kyckling med Pipérade och surkål








Smörpocherade kycklingen

4st kycklingfiléer
1msk färsk dragon
1dl smält smör
2 finskivade vitlöksklyftor
skalet och saften från en citron
1dl vitt torrt vin

Lägg filéerna i ugnssäker form och strö över dragon och vitlök, häll över smöret, vinet samt citronsaft och skal.
Klä över formen med aluminiumfolie och baka av i ugnen till en kärntemperatur på 72 grader.

Pipérade

1 medelstor gul lök skivad
2msk olivolja
1 grön och en röd paprika strimlade
1 finhackad vitlök
salt och nymald vitpeppar
1msk färsk dragon
1msk färsk basilika
1msk färsk persilja

Fräs löken oljan i cirka fem minuter på svag värme i en stekpanna, lägg i paprikan, vitlök, kryddorna samt salt och peppar och fräs i två till tre min.

Bräserad surkål

ca: 1kg surkål
1 medelstor finhackad gul lök
2 dl Alsace riesling
5dl hönsbuljong
4tsk kumminfrön
4 lagerblad
s/p
100g smör

smält smöret i en gryta och lägg i gul och vitlök, låt fräsa i två minuter.
Lägg i surkålen och låt fräsa fem minuter, slå sedan på buljongen och övriga ingredienser.
Låt sjuda i trettio minuter.


Den här maträtten är magiskt god, servera gärna med en Alsace Riesling.