Gratäng på Blomkål, örter och mandel

 
 
 
 
 
Den här gratängen passar utmärkt till både fisk, fågel och kött.
Om man vill kan man tillaga gratängen i mindre cocetteformar för att få en trevligare servering.
 
1 litet Blomkålshuvud i buketter
½ Purjolök skivad
2 dl grovhackade mandlar
2 dl hackad persilja
1 dl genomskuren dill
1 finhackad vitlöksklyfta
10-15 basilikablad grovt skurna
3 st äggulor
1 msk olivolja + ½ dl till mandelblandningen
s/p
 
Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten i ca:10 min.
Stek purjolöken och vitlök mjuk i en matsked olivolja och blanda ner ungefär hälften av örterna i slutet av stekningen.
Andra hälften av örterna blandas med de hackade mandlarna och olivoljan.
Slå ihop den kokta blomkålen med purjofräset och lägg i ugnssäker form, blanda runt 3 stycken äggulor och till sist fördela ut mandelblandningen överst. Gratinera i ugn på 150 grader i ca:30 minuter
 
 

Filè på råraka med surkålspesto

 
Ofta är det enkla så gott och det var det nu. Stek en köttbit, riv lite potatis, stek till en råraka, gör en pesto på surkål och vips så har du fått ihop en enkel lyxig förrätt/smårätt. Svårare än så är det inte. 
 
Receptet är för 4 personer
 
4X80g oxfilé
Salt
Svartpeppar
Olja
 
Krydda filén och stek hastig i olja på båda sidorna.
 
Råraka
400g riven potatis
4g salt
1tsk grovmalen svart peppar
Olja
 
Blanda potatisen med salt och peppar. stek på medelvärme tills den får fin färg på båda sidorna.
 
Surkålspesto
250g surkål
80g pinjenötter
2st klyftor vitlök
Basilkablad från 1st kruka 
60g riven västerbottensost
1dl olivolja 
Salt 
Svart peppar
 
Lägg alla ingredienserna förutom salt och peppar i en blender, mixa slät och smaka av med salt och peppar.
 

Tortilla Española

 
 
Idag går en tävling av stapeln som heter Laxfjället runt här i Tärnaby.Det är en längdskidstävling i klassisk stil som min svärson Henrik ska delta i, så nu håller vi tummarna för honom.
Bjuder på ett recept på Tortilla Espanola som passar till det mesta och är otroligt gott.
 

Tortilla Española

8 potatisar
2 gul lök
1 dl olivolja
5 ägg
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala och Skiva potatisen i tunna skivor. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp oljan i pannan och mjukstek löken utan att den tar färg och tillsätt sedan potatisen. Bryn försiktigt ca 4-5 minuter. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Vispa ihop äggen med salt & peppar. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Stek på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får färg.

Skär i lagomt stora bitar och servera med en god lufttorkad skinka och lite grönt.