Chokladtryfflar

 
 
Tillverkning av chokladtryfflar till Tärnaby Fjällhotell, det går bra att utesluta honungen ur receptet om man vill.
 
250 g 70% chokladpellets
1,5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
Kakao till rullning
 
Smält chokladen över vattenbad
Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och blanda.
Häll över chokladen i plastkärl med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.
Rulla till kulor och rulla i kakao.
 
 
 

Rostas med Spansk Tortilla

 
Rostas är en mindre och mörare muskeldel från rostbiffen som man ofta kan hitta i butiken till bra pris. Rostas är perfekt att grilla och har mycket smak i sig. Vi serverade med spansk tortilla och rostad vitlökssås.
 
Rostasen kryddas med salt, svartpeppar och grillas till önskad kärntemperatur, själv föredrar jag 54 grader.
 
Spansk tortilla
8 potatisar
1st strimlad röd paprika
1 gul lök
1 dl olivolja
5 ägg
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar

Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Skala och tunnskiva löken. Hetta upp oljan i pannan och mjukstek löken, paprikan utan att den tar färg och tillsätt sedan potatisen. Bryn försiktigt ca 4-5 minuter. Häll av allt i ett durkslag så överflödig olja rinner av. Vispa ihop äggen med salt & peppar. Lägg tillbaka potatisblandningen i pannan och häll äggen över. Stek på mycket svag värme tills tortillan stelnar och potatisen mjuknar. Lägg en tallrik över pannan och vänd den, stek tortillan på andra sidan så den får färg.

Skär i lagomt stora bitar.

Rostad vitlöksås

8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)
1st medelstor gul lök (grovhackad)
5dl visprädde
3msk oxfond.
30g smör
S/P

Grovhacka vitlökarna, rosta med den gula löken i en torr gjutjärnspanna tills dem blir lätt brynta. Lägg över i en liten kastrull och slå på grädde och fond. Koka i ca 10 minuter och mixa den sedan med en stavmixer. Slå tillbaka i kastrullen och montera ner smöret. Smaka av med Salt och peppar.



 

Fyllda och lindade Dadlar

 
Det här är ett gottetips som passar bra till t.e.x den bubblande fördrinken till festen men ochså på en ostbricka istället för en massa söta sylttillbehör, dadlar i sig är väldigt söta och passar utmärkt då att linda in i och fylla med nånting salt, man kan ha serranoskinka och manchego eller pancetta och någon annan saltare ost. Gratinera fikonen i ugn på 150 grader i 20 min. tryck in en bjudpinne och servera från bricka.