Helgrillad kyckling med Flödeost och Baguette

 
Det här tipset introducerade min Fru till mig när vi träffades som Fredagsmys (vilket inte ens var ett begrepp då) Helgrillad kyckling, Flödeost och vitt bröd. Det hela skulle serveras med en flaska Mateus Rosè vilket jag håller med om passar utmärkt till denna lilla anrättning.
 
Kycklingen kan man grilla som man vill med den kryddning man själv tycker om, vi grillade den på en stekplåt från Pallarés från Spanien som saluförs av birkaknivar.se. 
Perfekt för ugnen, grillen eller över öppen eld.
 

Red oil wonton soup

 
Favorit i repris! Men nu tog vi sista paketet med wontonblad så till veckan blir det att åka in till Umeå för att fylla på lagret igen, bara det slutar snöa nån gång för herregud vad det har kommit snö!
Men som tur var så bor vi i hyreshus så man slipper den biten med snöskottning av en hel gård, däremot har man ju fått skotta fram bilen ett par gånger samt att vi har en balkong som man har varit tvungen att hålla efter.
Ha en fin Lördag vänner och ta hand om er OCH glöm inte att tvätta händerna!
 

Färsblandningen
3dl fläskfärs
en nypa salt
1msk riven ingefära
1msk mosad vårlök
1st ägg
1msk ostronsås

Blanda ihop allt i en skål och blanda ordentligt, ställ in i kylen 15min.

ca:30 wontonblad

Fyll bladen och vik som tortellinis, klistra igen med lite vatten.

Koka 3-4min.


Buljong/Sås
3-6msk Szechuan chili oil (Hot Hot Hot) recept nedan.
2msk black vinegar
1msk sesamolja
2msk shaoxing
1/2tsk socker
en nypa salt
1msk ljus soya
2st mosade vitlöksklyftor
1/2msk mosad vårlök
Hackad färsk koriander
2,5dl hönsbuljong

Blanda ihop allting i en skål.
 

Szechuan chili oil
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.
 
För servering: lägg wontons i botten på en skål, skopa över buljong och toppa med extra chiliolja (om du vill) strö över skuren vårlök och blad av färsk koriander. 
 

Husmanskost med Slottsstek

 
En av vår mest älskade favorithusmanskosträtter är nog just slottsstek. En otroligt enkel rätt som nästan sköter sig själv. Vi serverade med kokta legymer, gräddig skysås och våra egna inläggningar.  
 
Slottsstek

1.5 kg nötstek, ca (fransyska) 
3 st rödlökar i bitar 
3 st små morötter i bitar 
6 st kryddpepparkorn 
1 st lagerblad 
6 st ansjovisfiléer 
1 msk ättika 
3-4 dl vatten 
5 dl vispgrädde 
3 msk tomatpuré 
salt 
peppar 

Salta och peppra köttet ordentligt runtom, bryn i en stekgryta, lägg lök och morötter vid sidan av steken.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker. Låt koka upp.
Sätt in grytan i ugnen och låt brässera på 100 grader tills den får en kärntemperatur på 65 grader, vänd steken då och då.
Ta upp och låt köttet vila 10 minuter i folie.

Sås
Sila stekskyn från grytan i en kastrull, låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden, l
åt såsen sjuda 5-10 minuter,skär upp steken i tunna skivor. 

Servera köttet med sås och kokt potatis samt kokta primörer och pressgurka eller andra inläggningar.