Nasi Goreng

 
Den Indonesiska maträtten Nasi Goreng har vi här gjort som man gör den på riktigt, om man tittar på recept på alla de kända svenska matsidorna på nätet så har vi då iaf inte hittat några autentiska recept.
Ingen svensk curry så långt ögat kan nå finns i den riktiga versionen av Nasi Goreng (tror inte ens att Indonesier vet vad det är) men däremot en räkpasta som ger rätten en alldeles unik och supergod smak, och så kecap manis förstås, ett måste för att rätten ska bli komplett och autentisk!
Vi valde att fritera rispappersblad istället för räkchipsen som egentligen ska vara ett tillbehör och det bara för att vi inte fick tag i några här i Nordmaling, men bara man har nånting krispigt till så funkar det också. 
 
Nasi Goreng
3dl basmatiris (kokas ett par timmar före och får svalna, eller dageninnanris)
300g kyckling (rester el. från grillad/stekt kyckling i mindre bitar)
1st stor riven morot
100g strimlad vitkål
1st vårlök
2msk kecap manis
1tsk tomatpurè
3msk ljus soya
1msk Chinkiang
1tsk salt el. efter eget tycke, smaka av.
3st röda chilis avfröade och hackade (se till att köpa chili med styrka i, inte på coop el. ica)
5st schalottenlök hackade
3st vitlöksklyftor hackade
1-2tsk räkpasta (terasi) efter smak och tycke.
 
Hetta upp en wok med olja, fräs chili, schalottenlök, vitlök och räkpasta i 30 sekunder. Tillsätt vitkål, morot och vårlök, blanda runt, tillsätt kecap manis, tomatpuré, soya och chinkiang, fräs på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt riset blanda och runt så det inte blir några klumpar i riset, när riset blivit varmt tillsätt kycklingen och fräs under omrörning i 1 minut. Smaka av med salt.
 
2st ägg
Vispa lätt och stek på låg värme som en omelett men bara på ena sidan, låt gå i pannan tills överdelen har stelnat. Låt svalna och skär i strimlor.
Här kan man även bara steka ett ägg som vanligt om man hellre vill det.
 
Tillbehör
1st tomat skivad
½ gurka skivad
Kerupuk udang (räkchips) el. friterade rispapperblad.

 

Kommentera inlägget här :