Älgråbiff på rostad kavring med friterade potatisstrimlor och Kalixlöjrom

 
En härlig råbiff på älg som vi serverade med picklade rödlökar fyllda med Kalixlöjrom, gurksnurror fylda med wasabi-emulsion, äggula, riven pepparrot och friterade potatisstrimlor
 
Receptet är för 2 peroner
 
Älgråbiff
300g Älgkött (innanlår, rostbiffeller någon annan finare styckdetalj)
1/2dl tärnade rödbetor
1/2dl fintärnad syltlökar
1/2dl finhackad rödlök
4g salt
1g grovmalensvartpeppar
 
Skär köttet i tunna skivor, strimla köttet och sen finhacka det. Tillsätt resten av ingredienserna och hacka över det hela nogrant. Forma två stycken bollar och ställ in i kylen 20 minuter. Tryck ut 2st kavringskivor med en utstckare, smält smör i en stekpanna och stek kavringen på båda sidorna, lyft ur och låt svalna på ett hushålspapper. Lägg till baka kavringen i utsickaren, fyll på med köttet och pressa till meden stekspade eller pallet.
 
Friterad potatis
2st stora potatisar av en fast sort 
Olja till fritering
 
Skär potatisen väldigt tunnt på en mandolin, strimla sedan lika tunt med en kniv. Koka upp vatten och låt potatistrimlorna sjuda 5 minuter, häll bort vatten genom en sil och låt potatisen rinna av på ett hushålspapper. Hetta upp olja till 180°, lägg i potatisen och fritera tills potatisen blir krispig, lyft upp potatisen med en hålslev och låt rinna av på ett hushålspapper.
 
Picklad röda steklökar
Röda små steklökar
1/2dl 12% ättika
1dl socker
1 1/2dl vatten
 
Dela rödlökarna, ta bort skalet, plocka ur blad för blad och lägg i en skål. Koka upp ättika, socker, vatten Häll över lökarna och låt stå och dra i 1 timme.
 
Wasabi emulsion
1/2dl Majonnäs
Wasabi efter smak
Salt
Vitpeppar
 
Blanda majonnäsen med wasabi, smaka av med salt och peppar.
 
Dekorera med vad grönt som helst, det mesta funkar.
 
 

Kommentera inlägget här :