Lågtempad skinkstek.För ett tag sen skrev jag om lågtemperaturstekning och dess fördelar klicka här för att komma till inlägget.
Så här får ni ett recept på lågtemperaturstekt skinkstek som blir så saftig och mör så den nästan smälter i munnen.

1kg skinkstek
1msk torkad timjan
1msk torkad dragon
1msk torkad rosmarin
10st vitpeparkorn
1st vitlöksklyfta
3tsk flingsalt
Deodoriserat kokosfett till att steka med.


Värm ugnen till ca 90 grader
Ta fram steken i rumsvärme två timmar innan den ska tillagas, för det är bättre att tillaga kött som är rumstempurerat. Mortla alla ingridienserna förutom köttet och fettet. Gnid in köttet med kryddblandningen ordentligt. Smält kokosfettet i en ordenligt varm stekpanna eller stekgryta, Bryn köttet runt om. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. ställ in den på 70 grader om det är en digitaltermometer. Sätt in steken i ugnen och när steken är 70 grader ta ut den och linda in den i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter. Nu har ni en otroligt god stek som ni kan njuta av tillsammans med en god sås och era favorit tillbehör.

Kommentarer :

#1: Malin

Åh, köpte ju skinkstek häromdagen, detta ska absolut prövas! Ungefär hur lång tid tar ugnstillagningen tro?Tips på sås som passar bra till? Just kött och såskombinationer är något som jag fortfarande känner mig som något av en nybörjare på... :)

skriven
#2: Fröken Dill

Det låter underbart gott, till och med för en "fläskofobiker" som jag. Liten undring bara; varför kokosfett? och är det det där "vanliga" kokosfettet man kan köpa i de flesta affärer?

skriven
#3: Jimmie

Kokosfett innehåller MCT-fett som minskar fettlagringen och har massor av energi, samt att den tål högre temperatur än både smör och rapsolja.

Här är en bra länk för mer info.

http://www.helenasandberg-viktcoach.se/29004557

Nej köp inte vanligt kokosfett utan använd ett ekologiskt kokosfett-

skriven
#4: Jimmie

Tips på en god sås.Rostad vitlökssås8 klyftor vitlök eller 2st solovitlökar (grovhackade)

1st medelstor gullök (grovhackad)

5dl visprädde

3msk oxfond.

S/PGrovhacka vitlökarna, rosta dem i en torr gjutjärnspanntills dom blir lätt brynta tillsammans med den gula löken.Lägg över dem i en liten kastrull och slå på grädde och fond. Koka i ca 10 minuter och mixa den sedan med en stavmixer eller i en blender.Slå tillbaka i kastrullen och smaka av med S/P och montera ner en klick smör.

Denna sås passar till allt !

Tro mej, jag har provat ;)

skriven
#5: Mia-Marie

Ojsan - måste införskaffa en termometer =) så jag kan göra detta - det kan man ju ha som pålägg ju...Kan du ej laga annars och sälja? hihimvh Mia-Marie

skriven
#6: Malin

Tack för sås-tipset! Hade ju till och med varenda ingrediens hemma, detta blir helgens middag helt klart! :)

skriven
#7: Tove

Jag hoppas att du fortsätter med att uppdatera din sida - den har verkligen potential :)!

skriven
#8: linda

Kan man göra detta på spisen i en gryta på lågtempratur? Isåfall hur?

skriven

Kommentera inlägget här :