Höstgryta

 
Så otroligt mustig och härlig gryta i höstmörkret. 
 
Receptet är för 4 personer 
800 g kalvinnanlår
3 st gula lökar
2 st morötter
80g champinjoner
5 st kryddpepparkorn
3msk rosépeppar
3st lagerblad
1 tsk timjan
2msk tomatpuré
0.5 l kalvfond
salt
peppar från kvarn
smör 
hackad persilja
1 flaska kraftigt rödvin

Skär fransyskan i 5cm stora bitar (jo de är stora men det blir saftigare och mörare då). Bryn i smör, salta, peppra och lägg över det i en gryta. Bryn i omgångar så att köttet får vacker färg.
Tillsätt buljong och låt koka upp, skumma väl av grytan. Tillsätt vin, krossad tomat och kryddor. Koka kalopsen sakta under lock i ca 1 timme. Stek lök, champinjoner och tillsätt den i grytan tillsammans med skivade morötter och koka  tills köttet känns mört (cirka 1 timme).
Smaka av med salt. Strö hackad persilja över.


Dags för tävling och TV

Nu händer det mycket i vårat charkkök, nästa vecka är det SM i mathantverk där vi i år tävlar med två korvar, förra året vann vi guld i kategorin värmebendlade korvar.
Förra veckan var jag på ett fantastiskt studiebeskök på på Nyhlens Hugosons där de tillverkar ett underbart norrländskt mathantverk och efter det blev det ett besök på Alviksgården för att se hur vårt kött till våra korvar blev styckat med stor stolthet.
Idag kom SVT på besök och gjorde ett inslag om vår korvtillverkning som ska sändas nästa vecka, det känns underbart att ni där ute gillar våra produkter som tillverkas med ett äkta mathantverk från fjällen.
 
 
 
 
 
 
 

Panerad Rödspätta med Dansk remouladesås

 
Dubbelpanerad Rödspätta med LCHF panering och Dansk remouladsås.
 
Dubbelpanerad Rödspätta
3msk fiberhusk
3msk fibrex
½dl kokosmjöl
½dl mandelmjöl
2 ägg
1tsk salt
1krm vitpeppar
100g smör
2msk olja

Dubbelpanering
Vänd fisken i mandelmjölet, sen i det uppvipade ägget.
Blanda resterande torrvaror och vänd därefter vidare fisken i det.
Låt dom ligga och vila i tio minuter.
Hetta upp en stekpanna med smöret och oljan och när smöret tystnat så lägg i fisken och stek till gyllenbrun yta.
 
Dansk Remouladsås
2 dl Majonäs recept finns här
1 Pickles på burk
saften från en halv pressad citron
3 tsk Curry
s/p
 
Hacka eller kör picklesen i mixer grovt. Blanda till alla ingredienser och vänd ner picleshacket smaka av med salt & peppar.