Ett gott slut och ett riktigt....

 

En Nyårs hors d'oeuvres

 
Den här lilla smarriga aptitretaren passar  helt utmäkt till välkomstbubblet på Nyårsafton.
 
20 stycken
 
10 stora mandelpotatisar delade på längden
1½ tsk kumminfrön
½ dl olivolja
s/p
 
Stöt kumminfröna lite i en mortel.
Lägg potatisarna på en plåt med kryddor och olja, rosta i ugn.
 
Ört & citroncreme
 
2 citroner zesten och saften + lite zest av en 3:e citron för garnering
1 dl vatten
1 tsk salt
 
Zesta citronerna och spara saften i en skål för sig, lägg zesten, vatten och salt i en gryta och låt sjuda tills 2 msk återstår, ställ åt sidan och låt svalna.
Slå på 2 msk av citronjuicen när det har svalnat.
 
1½ dl vispad creme fraiche
1 msk mortlad färsk dill
1 msk mortlad färsk koriander
 
Lägg örterna i en mortel med några droppar olivolja, mortla tills det blir lite mosigt.
Blanda sen örterna med creme fraichen och det avsvalnade citronkoket, smaka av svartpeppar.
 
Lägg det färdiga något avsvalnade potatisarna på ett snyggt fat, lägg på ca:1 msk av creme fraicheröran, en liten slice rökt lax, en handskalad räka, 1 tsk sikrom eller Kalixlöjrom, lite av citronzesten och till sist en liten dillvippa.
Servera med ett glas mousserat vin.
 
Skål och Gott nytt år !

Ginga chicken

 
 
Ginga chicken eller kyckling med ingefära, kycklingbitar som dränks i en helt underbar asiatisk sås, smakar precis som på kinakrogarna, ett superenkelt recept hur gott som helst.
 
 
4 kycklingbröst i stora kuber
3,5 dl panko
rapsolja
sv.peppar
 
Skär kycklingen i stora kuber och rulla in i olja, peppra och dränk i panko runt om.
Lägg på en oljad ugnsplåt utan att bitarna rör i varann och stek i ugn på 175 grader i 30 min.
 
Gingasåsen
 
1 msk sesamolja
2 mosade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1 tsk sweet chilisås
1 nypa chiiflakes
1 dl färdig kycklingbuljong
1,5 dl soyasås
1 dl honung
1 dl risvinäger
2 msk maizena
2 msk vatten
sesamfrön och purjolök för garnering
 
Ta en liten kastrull och värm upp på medelvärme, häll i sesamolja, ingefära, sambal oelek, sweet chilisås vitlök och chiliflakes, låt det precis bli hett, slå på buljong, soyasås, honung och risvinäger, rör tills det börjar sjuda.
Vispa ihop maizena och vatten, häll i såsen och koka upp, det ska tjockna rejält.
 
När kycklingen är klar så blandas den med såsen, blanda tills alla kuber är dränkta i sås.
Garnera med sesamfrön och purjolök.
Servera med osaltat basmatiris.