Det är säkert 25 års sedan som vi åt vitkålssoppa med frikadeller så nu kände vi att det var dags och jammi så gott det är, men så är vi ochså älskare av vitkål i alla de former.
I det här receptet har vi smakat oss fram till en buljongsmak som vi tyckte blev blev god och sen skrivit ner receptet på ett ungefär ur minnet, gör så ni ochså, smaka er fram, behövs det mer så sätt mer, blir det för mycket så spä med vatten.
Äkta svensk husmanskost and we love it !
750g strimlad vitkål
1 st gul strimlad lök
2 msk smör
2½ l vatten
1msk kalvfond
2 msk smör
2½ l vatten
1msk kalvfond
1msk grönsaksfond
½ dl kycklingfond
6 kryddpepparkorn
6 kryddpepparkorn
1 st lagerblad
1 msk vitvinsvinäger
500g blandfärs
2 msk skorpmjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
500g blandfärs
2 msk skorpmjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skölj kålen och strimla den.
Bryn kålen och löken i en stor kastrull (minst 5L) med smöret och salt & peppar.
Tillsätt vatten och fonderna samt kryddpepparkorn och lagerblad.
Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter.
Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
Forma frikadeller likt små köttbullar.
Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter, smaka av med ev. mer fond och salt.
Bryn kålen och löken i en stor kastrull (minst 5L) med smöret och salt & peppar.
Tillsätt vatten och fonderna samt kryddpepparkorn och lagerblad.
Koka vitkålssoppan på låg värme under lock i 30 minuter.
Förbered under tiden frikadellerna: Blanda ströbröd med mjölk i en skål. Låt svälla någon minut.
Tillsätt blandfärs, salt och peppar och rör ihop till en smet.
Forma frikadeller likt små köttbullar.
Koka frikadellerna med vitkålssoppan i minst 10 minuter, smaka av med ev. mer fond och salt.