En toppengod vegetarisk Galette med pistagenötter, purjolök och potatis, serveras med en vit sås med smak av citron och en fräsch enkel sallad till.
Degen
1dl pistagenötter
6dl vetemjöl
1tsk salt
1tsk socker
2,5dl kylskåpskallt smör
1,2dl iskallt vatten
Mixa nötterna grovt i en matberedare med knivar, tillsätt mjöl, salt och socker, kör på puls tills det blandats ordentligt. Tillsätt smöret i små kuber medans beredaren är igång (halvfart) Tillsätt vattnet och kör på högsta.
Ta ut degen och knåda snabbt ihop den, gör en platt kaka och linda in i plast för att vila 30min. i kylskåpet.
Fyllning 1
1st stor skivad purjolök
1-2msk olivolja
s/p
Stek löken i oljan med lite salt & peppar tills den blir mjuk utan att ta färg. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Fyllning 2
140g philadelphiaost naturell
5msk grädde
2st finhackade vitlöksklyftor
s/p
Blanda allt i en skål, smaka av med salt & peppar och ställ åt sidan.
Topping
4 stora potatisar i tunna skivor
4msk hackad färsk dill
mjöl för topping
1 ägg till pensling
krossad rosépeppar och dillvippor till garnering.
Ta ut degen ur kylen och dela i fyra lika stora delar, knåda lätt och kavla sedan ut varje del till en rund "pizzabotten" Lyft över på bakplåtspapper. Dela upp ut färskostblandningen på varje botten, varva sedan i två steg med purjo först, sen dill och ett varv potatis, upprepa.
Strö över lite mjöl och drizzla olivolja på toppen, vik in kanterna och pensla med uppvispat ägg.
Överför till en ugnsplåt.
Låt gå i ugn på 200 grader i 30-40 min. tills potatisen är mjuk och den har fått fin färg.
Strö över krossad Rosépeppar och färska dillvippor innan servering.
Dressing/sås till Galetten
1dl hemgjord majonäs
1dl creme fraiche
1msk citronolivolja
½ pressad färsk citron
5 droppar tabasco
1msk honung
s/p
Vispa ihop i en skål, smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med en enkel sallad på ruccola, körsbärstomater och gurka.