Nu är det grått, dimmigt och regn så vi får väl säga att det blivit höst. Vad passar då inte bättre än en mustig gryta. Vi serverade den med egenodlade grönsaker som vi gjort olika inläggningar på och kokt potatis.
Receptet är för 4 personer
800g Bogstek
2 st grovhackade gula lökar
2 st slantade morötter
2 st grovhackade gula lökar
2 st slantade morötter
80g skivade champinjoner
80g Grovskurna gula kantareller
80g strimlad bacon
5 st kryddpepparkorn
5 st kryddpepparkorn
3msk rosépeppar
3st lagerblad
1 tsk timjan
3st lagerblad
1 tsk timjan
2msk tomatpuré
0.5 l kalvfond
salt
peppar från kvarn
smör
hackad persilja
1 flaska kraftigt rödvin
Skär bogsteken i 5cm stora bitar (jo de är stora men det blir saftigare och mörare då). Bryn i smör, salta, peppra och lägg över det i en gryta. Bryn i omgångar så att köttet får vacker färg.
Tillsätt buljong och låt koka upp, skumma av grytan. Tillsätt vin, tomatpuré och kryddor. Koka sakta under lock i ca 1 timme. Stek lök, bacon, svamparna, tillsätt den i grytan tillsammans med skivade morötter och koka tills köttet känns mört (cirka 1 timme).
Smaka av med salt. Strö hackad persilja över.
0.5 l kalvfond
salt
peppar från kvarn
smör
hackad persilja
1 flaska kraftigt rödvin
Skär bogsteken i 5cm stora bitar (jo de är stora men det blir saftigare och mörare då). Bryn i smör, salta, peppra och lägg över det i en gryta. Bryn i omgångar så att köttet får vacker färg.
Tillsätt buljong och låt koka upp, skumma av grytan. Tillsätt vin, tomatpuré och kryddor. Koka sakta under lock i ca 1 timme. Stek lök, bacon, svamparna, tillsätt den i grytan tillsammans med skivade morötter och koka tills köttet känns mört (cirka 1 timme).
Smaka av med salt. Strö hackad persilja över.
Bread and butter pickles (Amerikansk picklad gurka)
500g skivad västeråsgurka el. liknande
1,5tsk salt
2,5dl skivad gul lök
Blanda gurka och salt, låt dra i kylen 1½ timme. Ta ut och skölj av i rikligt med vatten. Blanda gurkan med den skivade löken och ställ åt sidan.
Lagen
250ml vitvinsvinäger
200g socker
120ml äppelcidervinäger
50g brunt socker
1,5tsk senapsfrön
½tsk sellerifrön
1 nypa gurkmeja
Blanda i en kastrull och koka upp lagen bara precis tills sockret har smält.
Häll lagen över gurkan och låt stå och svalna i rumstemperatur. Lägg över på burk som steriliserats i kokande vatten.
Gurkan kan ätas efter 24 timmar i kyl.
Klassisk inlagd gurka
1kg västeråsgurka
1msk senapsfrön
1dl tärnad pepparrot
6st dillkronor
2tsk hel vitpeppar
Lagen
5½dl vatten
1 1/4dl ättika 12%
6dl socker
2msk salt
Koka lagen och låt sen svalna helt.
Varva allting direkt i burk.
Förvara svalt.
Låt stå upp till 3 vecko
Asiagurka
2st slanggurka
2msk salt
Lagen
1/2l vatten
2 1/2 dl ättika 12%
2dl strösocker
2tsk vitppeparkorn
1msk gula senapsfrön
2 bitar muskotblomma
5st kryddnejlika
Skala gurkorna med en potatisskalare. Dela gurkorna på längden, gröp ur kärnhuset. Skär gurkorna rakt över i 3cm tjocka skivor, lägg i en skål, blanda med saltet och låt stå över natten. Skjölj gurkorna med vatten och låt rinna av. Koka upp vatten, ättika, strösocker, vitpepparkornen, senapsfrö, muskotblomma och nejlika till lagen. Lägg i gurkan och låt sjuda 5 minuter. Lägg gurkskivorna i väl rengjorda varma burkar och slå på lagen. Låt stå svalt i 2 veckor.
Syltade gröna tomater
1kg små fasta gröna tomater
2l vatten
1msk salt
Lagen
3dl vatten
2 1/2dl vatten
1st tumme färsk ingefära
3st kryddnejlikor
7st vitpepparkorn
1st kanelstång
Skölj tomaterna väl med kalltvatten. Picka små hål i tomaterna lite här och där, Lägg i tomaterna i det kokande vattnet och låt sjuda 2 minuter. Ta upp tomaterna med en hålslev och låt rinna av i ett durkslag. Sterilisera burkarna i kokande vatten. Koka upp alla ingredienser till lagen, lägg i tomaterna och låt sjuda i 8 minuter. Fördela tomaterna i burkarna, koka upp lagen, häll lagen på tomaterna och stäng locket direkt. Förvara svalt.