Filè Black`n White

 
En god, enkel och relativt snabb maträtt gör man med Filé Black´n white, här valde vi en halv budgetvariant med benfri kotlett och oxfilé. 
 

Bearnaisesås

2msk finhackad lök 
3msk vitvinsvinäger 
½dl vatten 
1persiljekvist 
1tsk torkad dragon 
3äggulor  
200g smör 
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad 
cayennpeppar 
salt

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad. 
Smält smöret och håll det varmt. 
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila. 
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull. 
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar. 
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning. 
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret. 
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt.

Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond 
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p

Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.

Rabarber-& Toscakaka

 
 
En ljuvligt somrig kaka med rabarber från trädgården och hemgjord vaniljglass, passar fint att avnjuta just nu i sommarvärmen under ett parasoll i bersån.
 
Mandelbotten med rabarber
150g smör
60g vetemjöl 
60g mandelmjöl 
180g florsocker 
10g vaniljsocker 
150g äggvita 
2g salt 
4st stjälkar rabarber
malen kardemumma
farinsocker

Toscatäcke
100g smör
100g vispgrädde 
85g strösocker 
50g glykos (eller ljus sirap) 
50g hackad mandel
50g hackade pistagenötter
 
Skär rabarber i 2 cm stora bitar. Blanda rabarbern med socker och kardemumma i en bunke.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och mjöla en form, ca 22 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten.
Smält smöret i en kastrull på spisen, ställ åt sidan så att det får svalna lite.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, vaniljsocker, äggvita och salt med en visp. Tillsätt smöret och blanda till en slät och fin smet.
Fördela smeten i formen, strö över rabarber och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.
Ta ut ur ugnen och höj värmen till 220 grader.

Toscasmet
Koka ihop smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull under konstant omrörning. Den ska få en lätt gyllenbrun färg, passa så att det inte bränner i botten.
Ta från värmen och rör ner mandel & pistage
Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen (220 grader) i ca 10 minuter tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
 
Servera med vaniljglass.

Pasta al Tonno

 
En supergod och snabbt tillagad pastarätt med bl.a tonfisk, kapris och brödkrutonger som ska förtäras direkt när den är klar, servera gärna ett glas Rosévin till.
 

400g spagetti el. spaghettini
1-2brk avrunnen tonfisk i olja. (Beroende på hur mycket tonfisk man vill ha, vi gillar mycket :)
3msk kapris
2msk olivolja
1st finhackad gul lök
2st vitlöksklyftor finhackade
1st färsk chili hackad (inte från coop el. ica)
zesten från en ekologisk citron
koshersalt & svartpeppar

Brödkrutonger (så mycket du vill)

Häll 2msk olja i en stekpanna på mediumvärme, lägg i lök, vitlök och chili. rör om hela tiden tills löken börjar få färg. Lägg i tonfisken och låt puttra 2 minuter, därefter kapris och citronzest, ta bort från värmen.

Rosta brödkrutongerna krispiga och gyllene i lite olivolja.

Koka pastan enl. anv. på paketet. Spara lite av pastavattnet.

Blanda samman tonfisken och pastan och låt bli genomvarmt på låg värme på spisen, ta lite av pastavattnet och blanda in tills det inte ser torrt ut. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Servera genast med lite riven parmesan på toppen.