Bearnaisesås
2msk finhackad lök
3msk vitvinsvinäger
½dl vatten
1persiljekvist
1tsk torkad dragon
3äggulor
200g smör
1 msk färsk dragon eller 1 tsk torkad
cayennpeppar
salt
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull för att användas som vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och en tesked torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår. Sila.
Vispa äggulor och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaksätt såsen med hackad dragon, en knivsudd kajennpeppar och lite salt.
Rödvinssås
4dl rödvin av kraftigare sort
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p
Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.