Mangokyckling

 
Fräsch, fruktig och enkel kinesisk stir fry med kyckling och färsk mango. Serveras med Basmatiris och färsk koriander.
 
400g tärnad kycklingfilé
 
Marinad
1½tsk soyasås
1krm salt
1st nypa vitpeppar
1stk maizena
 
Såsen
2tsk vinäger
1½tsk ketchup
1½tsk socker
2msk vatten
 
Stir fry
1st stjärnanis 
1msk rapsolja
½st tärnad grönpaprika
½st tärnad röd paprika
1msk riven ingefära
1tsk finhackad vitlök
1st finhackad schalottenlök
2st tärnade mangos
1msk hakad koriander
  
Blanda alla ingredienser till marinaden, vänd ner kycklingen och låt marinera i 30 minuter.
 
Blanda ingredienserna till såsen och ställ åt sidan.
 
Bryt isär stjärnanisen och krossa lätt.
Hetta upp en wok med olja och stjärnanisen på hög värme, tillsätt kycklingen rör runt och låt stek i 3 minuter eller tills den fått fin färg. Tillsätt paprika, vitlök och rör runt i 1 minut.
Tillsätt såsen låt sjuda under orörning ca 1 minut. Rör ner mangon och vänd runt försiktigt, lägg upp på ett fat och garnera med färsk koriander.


Bouillabaisse

 
Bouillabaisse är en klassisk fransk fisksoppa från Marseille. Den är väldigt snabb att tillaga och otroligt god. Servera gärna med en klick crème fraich till och nybakade brödsticks.
 
Receptet är för 4 personer
 
12st färska blåmusslor
12st kokta vannameiräkor
100g räkor
300g laxfilé
300g torskfilé
1st finhackad gul lök
2st finhackad vitlöksklyfta
1st skivad vårlök
½ grovtärnad röd paprika
1dl strimlad fänkål
1st brk muttis krossade tomater
1dl torrt vitt vin
8dl vatten
4msk fiskfond
½g saffran
2msk hackad färsk persilja
Några färska timjansblad
Salt
Svart peppar
 
Borsta musslorna väl, ta bort skägget. Dela fisken i bitar. Fräs vitlök, gul lök, paprika, fänkål tillsammans med timjan i olivolja, tillsätt krossad tomat, vitt vin, vatten, fond, saffran och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt koka 5 minuter, släng de musslorna som inte öppnat sig. Lägg i fisken och låt koka ytterligare 3 minuter, Lägg i räkorna. Lägg upp på tallrik och toppa med vannameiräkor, timjan och en dillkvist.
 
 

Kycklingmacka med höstfikon och valnötscreme

 
En supergod macka med otroligt mycket smaker, tar lite tid att göra men väl värt mödan.
Passar mycket bra till fredagsmyset eller till pickniken.
 
 
2st kycklingbröst
2tsk worcestershiresås
1msk balsamicovinäger
2tsk olivolja
1st skivad gul lök i ringar
Salt
Svartpeppar
1tsk olivolja
1msk smör
1,5dl Philadelpiaost
2msk hackade valnötter
1msk aprikosmarmelad
1msk smulad mögelost
2tsk torkad rosmarin
8st halverade fikon
2st halverade Ciabattabröd
Mixsallad
4st skivor knaperstek bacon
1st tunnskivad päron
 
Kycklingen
Blanda worchestershiresås, balsamico med 2tsk olivolja salt och peppar. Marinera kycklingen i blandningen i 1 timme. Grilla eller stek kycklingen på medelvärme till en kärntemperatur på 70 grader. Skiva tunnt.
 
Karamellisera löken på medelvärme i resterande olivolja och smöret tills löken blir gyllene och karameliserad. Lyft upp löken och spar fettet till fikonen.
 
Lägg i fikonen i pannan på medelvärme med den skurna sidan neråt, och sautera i 1-2 minuter tills de blir gyllene.
 
Blanda i en bunke Philadelphiaost, mögelost, valnötter, marmelad och rosmarin, smaka av med svartpeppar.
 
Halvera ciabattan och smörstek den skurna sidan, bred på krämen på båda sidorna, lägg salladen i botten sen den skivade kycklingen, bacon skivorna , päronen, fikonen och till sist lägg på ovandelen av brödet,