1:a advents middag




När jag var och handlade i fredags med min mamma så hitttade vi skinkstek för 29.90 pkg. på Coop, fynd tyckte jag som gillar att göra mat av skinkstek, skåning som jag är.

Gör så här:
Bryn skinksteken runt om. slå på lite vin och kör i ugnen i 75 grader till kärntemperaturen är 68 grader slå in i folio och låt vila. Till detta serverade jag rödlöksmarmelad. Skiva 3 st rödlökar och fräs dem i i olja i en panna tillls de blir mjuka. Slå på lite rödvin, vinäger och socker och koka ihop. gör såsen på fonden från steken med mjölk och maizena.
Fråga om ni vill ha mer utförligt recept.

Fisksoppa



1 st gul lök
30g morötter
30g rotselleri
30g palsternacka
30g fänkål
30g kålrot
2 2 st vitlöksklyftor
600 600 g fiskfilé av blandade sorter
smör-&rapsolja, oliv
1 1 burk krossade tomater
1 1 dl torrt vitt vin
8 8 dl vatten
4 4 msk konc fiskfond
Hemkokt hummer fond
1 1 tsk timjan
1 1 pkt saffran, 0.5 g
100 100 g skalade räkor (250 g räkor med skal)
2 2 msk hackad dill
1 1 dl crème fraiche
1



Kyckling i surkål, paprika och vitlök

Jag fyller år idag och Gilla sa till mig att jag får önska mig vilken mat jag vill, bland mina topp 5 måltider som jag verkligen bara älskar smaken av så är det hennes Österrikiskt inspirerade maträtt Kyckling i surkål och vitlök.
Till den så serverade hon det godaste Rosévin som finns, Mateus Rosé.






1st. hel Färsk Kyckling
1brk surkål i vitt vin
2 solovitlökar (grovhacka)
1 stor gul lök (grovhacka)
3dl grädde
3msk Grahamsmjöl
2tsk hel kummin
3tsk paprikapulver
1 kycklingbuljong tärning
s/p

Stycka kycklingen i grova bitar.
Hetta upp 1 dl. olja i en stor gryta och lägg i lök, vitlök och alla kryddorna samt buljong, låt fräsa lite grann och lägg därefter i dom grovstyckade kyckilngbitarna.
Bryn runt omkring, slå på 4dl. vatten och låt puttra ca:25 min.
Blanda under tiden Grahamsmjölet med grädden och slå över långsamt under omrörning i grytan och låt få ett uppkok.
Till sist slå på surkålen och låt det koka upp, smaka av med salt & peppar.
Servera med Basmatiris och surdegsbröd.

Garnera med färsk röd paprika.
Smaklig spis :)