Skånsk LCHF "Äggakaga" !

Låg i soffan och läste Lantliv Mat&Vin och såg ett inslag av skånska smaker, då såg jag Äggakaga som jag inte ätit på så många år. Funderade på hur jag skulle göra det LCHF anpassat, ganska enkelt, byt ut vetemjöl mot mandelmjöl och sockret mot sötrix. Det blev så otroligt gott, jag nästan grät av lycka hur gott det var :). Här kommer receptet på LCHF äggakaga med stekt bogfläsk.

4 Portioner

Äggakaga med fläsk och rårörda lingon
6st ägg
1½dl mandelmjöl
½tsk salt
½msk sötrix
5dl ekologiskt standard mjölk
Smör att steka med
600g färskt bogfläskt
2dl tinade lingon
sötrix flor efter smak

Rör ihop ägg, mandelmjöl, salt och sötrix för hand till en tjock smet. tillsätt mjölken lite i taget och rör ihop till en klumpfri smet. Låt stå ca 10 minuter innan gräddning.

Salta och peppra bogfläsket och stek det knaprigt i smör i en stekpanna. Låt det rinna av på ett hushållspapper och håll varmt. Blanda lingonen med sötrix flor efter önskad sötma. Sila av stekfettet ner i en ca 24cm gjutgärnspanna, tillsätt en rejäl klick smör och låt det bli gyllnebrunt. Häll i smeten och grädda på medelhög värme. Se bara till att det inte blir för varmt. Rör med en trägaffel i botten så det inte fastnar och lyft med en stekspade på kanterna så det blir en ganska rak kant på äggakagan. När kakan börjad stanna så vänd över den på ett fat. Tillsätt mer smör i panna och låt det bli gyllne. Låt äggakagan glida ner i pannan och grädda tills den fått fin färg.

Servera med det stekta fläsket och de rårörda lingonen.

Mer skånskt än så här kan det inte bli.

Kommentarer :

#1: Mårtenssons kök

Äggakaga är en av våra absoluta favoritsnabbrätter. Vi brukar göra det väldigt lätt för oss och helt enkelt ställa in stekjärnet i ugnen istället för att vända den. Det enda man måste minnas är att inte ta i handtaget på en väldigt lång tid efter att järnet tagits ut ur ugnen...

skriven
#2: Dias

Åh, om du visste vad jag saknat just äggakaka.

Jag uppskattar din blogg mycket och speciellt att du tar dig an husmanskosten.

skriven
#3: Malin

fattar inte hur ni lyckas.. Jag får bara en vattnig massa som efter låång tid stelnar till hälften. Sen får jag hälla av minst en dl vätska. Har gjort det 2ggr nu med samma resultat. Stämmer mandelmjöl-mängden 1,5 dl?

skriven

Kommentera inlägget här :