Dinner with a view :)

 
En riktig hamburgare på rent nötkött tillhöt mina absoluta favoriter. Här serverade jag dem på ett Bakerixbröd som jag smaksatt med knaperstekt bacon och riven norrglimtsost. Till det hade jag guacamole, tomat, ruccola, bacon och rödlök.
 
Hamburgarna
800g nötfärs
3msk olja
10g salt
2tsk grovmalen svartpeppar.
 
Blanda allt och forma till fyra burgare med blöta händer. Grilla eller stek dem till de får en kärntemperatur på mellan 58 grader.
 
Bakerixbrödet
4st ägg
4dl bakerix
4st strimlade knapersteka bacon skivor
1dl riven norrglimt eller annan god lagrad ost
Sesamfrö
 
Vispa äggen fluffigt, lägg i osten och baconen och vispa hårt i ca 1 minut. Blanda ner bakerixen och låt stå och vila i 10 minuter. Forma med blöta händer fyra stycken hamburgerbröd och strö på sesamfrö. Baka av dem i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
 
Guacamole
2st mogna avocados
1msk färskpressad limejuice
1st finriven scharlottenlök
1st finriven vitlöksklyfta
1st grovskuren tomat
½tsk finhackad röd chili
3msk crèm fraiche
S/p
Lägg alla ingredienser i en skål och mixa slät med en stavmixer eller i en food processor, smaka av med salt och peppar.
 
 
 

Cioppino

 
Nu går det mot varmare tider även här i Fjällen, det tinar i en väldans fart och alla skidbackarna har stängt för säsongen.
I måndags så hade vi säsongsavslutning på Tärnaby Fjällhotell där ägarna Birgitta & H-P bjöd oss alla i personalen på en helt underbar heldag i Norge på Seterstads gård som vi kommer att blogga om inom kort.
Nu bjuder vi på ett recept på en soppa från San Fransisco som är Italiensk-Amerikansk inspirerad, god som bara den !
 
Recept för 4 pers.
 
Buljongen
 
4 msk olivolja
1st finhackad gul lök
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 kruka strimlad färsk basilika
½ tsk röda chiliflakes
2½ dl vitt vin
3 msk fiskfond
1 burk hela tomater
1 dl hackad färsk persilja
2 lageblad
s/p
 
Värm oljan på medelstark värme, brässera lökarna i 10 minuter tills de blir mjuka, dom får inte ta färg.
Tillsätt oregano, basilika och chiliflaksen och låt fräsa på låg värme i tre minuter, tillsätt det vita vinet,fiskbuljongen och lagerblad, pressa sedan tomaterna i handen och lägg däri, låt sjuda i 10 minuter på låg värme, tillsätt persilja och låt puttra i 5 minuter till.
Smaka till sist av med salt & peppar. 
 
Soppan
 
2msk olivolja
2st finhackade scharlettenlökar
2 tunt skivad vitlöksklyftor
1 nät färska musslor
½ dl vitt vin
450 g skrei aller annan vit fisk
450g skalade räkor
50g smör
s/p
 
Hetta upp olivoljan och fräs lökarna, tillsätt musslorna och rör om, tillsätt det vita vinet och låt koka 5 minuter under lock.
När det har kokat färdigt så sila över musselspadet i en annan kastrull, lägg fisken i musselspadet och slå på buljongen som du gjorde innan, låt sedan det hela sjuda sakta i 10 minuter.
Montera därefter i smöret och låt det smälta under omrörning, tillsätt musslorna och räkorna och smaka av med salt & peppar.
 
Tänk på att inte äta musslor som inte har öppnat sej !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Len & krämig soppa

 
Denna soppa är otroligt enkel men väldigt god, vi serverade den med bakerixkrutonger som vi bakade av i ugnen med mozzarella.
 
Sparrissoppa
 
1 brk vit sparris
5dl vispgrädde
½dl strimlad purjolök
3msk créme fraiche
2msk grönsaksfond
30g smör
1 knivudd cayennepeppar
s/p

Lägg purjolöken och sparrisen i en panna. Slå på grädde, fonden och låt småsjuda i 20 minuter. Mixa den slät och montera i smöret smaka av med salt & peppar.