Bavaroise med Hjortron

 
 
Bavaroise betyder bayersk och kallas även för bayersk kräm. Vi valde dock att göra den lite mer Norrlänsk och smaksatte den med hjortron.
Den här desserten måste man hålla lite koll på temperatur och konsistens men den är värd allt arbete för den är himelskt god. Receptet är för 6 portionsformar.
 

3st gelatinblad 
1st vaniljstång 
2 1/2dl mjölk 
1dl sötrix
4st äggulor 
2dl vispgrädde 
100g hjortron
1/2dl sötrix flor
Till servering: 
Hjortronmylta 

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken och hälften av sötrixen. Låt koka upp. Ta kastrullen ifrån värmen och låt det dra i ca 15 minuter. Vispa äggulorna och resten av sötrixent vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.

Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85°. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Sila blandningen och kyl den i vattenbad till 20° (inte kallare för då stelnar den). Vispa grädden lätt och vänd ner blandningen i den i omgångar.

Häll upp krämen i 6 portionsformar och ställ i kyl. Låt stelna minst 2 timmar före servering.

Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna och stjälp upp dem på tallrikar. Garnera Hjortronmylta.


 
 

Kommentarer :

#1: Erika - LCHF till vardag och fest

Bavaroise har jag aldrig hört talas om. Ser väldigt gott ut och när jag ser ingredienserna låter det gott också. Hjortron gillar jag, det känns alltid lite lyxigt på något sätt.

skriven

Kommentera inlägget här :