3st gelatinblad
1st vaniljstång
2 1/2dl mjölk
1dl sötrix
4st äggulor
2dl vispgrädde
100g hjortron
1/2dl sötrix flor
Till servering:
Hjortronmylta
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt mjölken och hälften av sötrixen. Låt koka upp. Ta kastrullen ifrån värmen och låt det dra i ca 15 minuter. Vispa äggulorna och resten av sötrixent vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85°. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Sila blandningen och kyl den i vattenbad till 20° (inte kallare för då stelnar den). Vispa grädden lätt och vänd ner blandningen i den i omgångar.
Häll upp krämen i 6 portionsformar och ställ i kyl. Låt stelna minst 2 timmar före servering.
Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna och stjälp upp dem på tallrikar. Garnera Hjortronmylta.
Bavaroise har jag aldrig hört talas om. Ser väldigt gott ut och när jag ser ingredienserna låter det gott också. Hjortron gillar jag, det känns alltid lite lyxigt på något sätt.
skriven