Blomkålssoppa med persiljefriterade bakerixkrutonger

 
 
Varm soppa kanske inte är det första man tänker på när termometern står på +26 grader.
Men funkar perfekt som lunch eftersom den håller en lagom mätt i värmen. Blomkålssoppan får en extra touch när man rostar blomkålen först i lite brynt smör. Till detta serverade jag torkade tunnskurnen blomkål, knaperstekt rimmat sidfläsk och bakerixkrutonger som jag friterat i olja och persilja.
 
Blomkålsssoppan
1st blomkålshuvud
5dl vispgrädde
5 dl vatten
50g smör
1dl strimlad purjolök
Salt och peppar.
 
Börja med att skära eller hyvla några buketter tunt som du sedan lägger på en plåt och torkar dem i ugnen på 70 grader tills de blir knapriga ca 2½ timme. Skär ner resten av blomkålen i mindre buketter. Bryn smöret lätt och lägg ner blomkålen och stek dem tills de får en gyllene färg. Slå på vattnet, purjolöken och låt koka tils det blir mjukt. Mixa slät med en mixerstav och slå på grädden. Låt det sjuda sakta tills den får en lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
 
Persiljefriterade bakerixkrutonger
4st ägg
4dl bakerix
Rapsolja
1dl hackad persilja
 
Vispa äggen fluffiga och blanda ner bakerixen. Lägg i en smörjd brödform och baka av i ugnen på 175 grader i 17 minuter. Låt svalna på ett galler. Skär dem i lagom stora tärningar. Hetta upp en stekpanna med 1cm olja till 170 grader, lägg i bakerix bitarna och fritera runt om tills de får en fin färg. Lägg i persiljan och vänd runt ca 1 minut.
 
 
 

Grillade örtkryddade köttbullar

 
Min fru odlar just nu en massa örter som hon ansade igår så det blev en hel hög med blandade örter
(basilika, oregano, rosmarin, citronmeliss, persilja och Timjan).
Så jag gjorde dessa örtköttbullar med basilika, Timjan, oregano, rosmarin och persilja. Citronmelissen använde jag i yoghurtsåsen. Till det serverades en greksallad med blandade oliver, grillad tomat och fetaost. Som jag sedan ripplade över Seggianos new harvest olivolja (en av de bästa i världen), Mussinis aceto balsamico di modena, flingsalt och svartpeppar. Svårare än så här behöver det inte vara.
 
Örtkryddade köttbullar
400g nöt eller blandfärs
1st ägg
2msk olivolja
1msk hackad basilika
1msk hackad oregano
1msk hackad rosmarin
1msk hackad persilja
2tsk mald Himalaya salt 
1tsk grovmalen svartpeppar
 
Blanda alla ingredienserna väl i en bunke. Forma till stora köttbullar med blöta händer. Låt dem vila 30 minuter och grilla dem sedan färdiga på grillen.
 
Yoghurtsåsen
1dl½ turkisk yoghurt
½ gurka
1st vitlöksklyfta
2msk finhackad citronmeliss
1msk citronsaft
Himalaya salt
Grovmalen svartpeppar
 
Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhustet med en sked. Skär den sen i långa strimlor och sedan i tärningar och lägg sedan i en bunke. Lägg i resterande ingredienser, rör om och smaka av med salt och peppar.
 
Det här var väldigt gott med smaker av medelhavsländerna, fräscha örtiga smaker som går utmärkt ihop med vitlöken i yougurtsåsen och fetaosten i salladen.
 
Glöm inte att gå in och "Gilla" Lannérs köksblandning" på Facebook, då får du alltid det senaste uppdateringarna från Bloggen direkt på din Facebooksida !
 
 
 
 
 

Fin fångst

 
Denna godbit på 12.5 kg fångades ikväll här strax utanför våran sjöstuga !
Önskar att det var jag som hade dragit opp den :/