Blomkålssoppa med persiljefriterade bakerixkrutonger

 
 
Varm soppa kanske inte är det första man tänker på när termometern står på +26 grader.
Men funkar perfekt som lunch eftersom den håller en lagom mätt i värmen. Blomkålssoppan får en extra touch när man rostar blomkålen först i lite brynt smör. Till detta serverade jag torkade tunnskurnen blomkål, knaperstekt rimmat sidfläsk och bakerixkrutonger som jag friterat i olja och persilja.
 
Blomkålsssoppan
1st blomkålshuvud
5dl vispgrädde
5 dl vatten
50g smör
1dl strimlad purjolök
Salt och peppar.
 
Börja med att skära eller hyvla några buketter tunt som du sedan lägger på en plåt och torkar dem i ugnen på 70 grader tills de blir knapriga ca 2½ timme. Skär ner resten av blomkålen i mindre buketter. Bryn smöret lätt och lägg ner blomkålen och stek dem tills de får en gyllene färg. Slå på vattnet, purjolöken och låt koka tils det blir mjukt. Mixa slät med en mixerstav och slå på grädden. Låt det sjuda sakta tills den får en lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
 
Persiljefriterade bakerixkrutonger
4st ägg
4dl bakerix
Rapsolja
1dl hackad persilja
 
Vispa äggen fluffiga och blanda ner bakerixen. Lägg i en smörjd brödform och baka av i ugnen på 175 grader i 17 minuter. Låt svalna på ett galler. Skär dem i lagom stora tärningar. Hetta upp en stekpanna med 1cm olja till 170 grader, lägg i bakerix bitarna och fritera runt om tills de får en fin färg. Lägg i persiljan och vänd runt ca 1 minut.
 
 
 

Kommentera inlägget här :