Eftersom röding är en ganska fet fisk så passar både feta och syrade tillbehör bra till, så vi gjorde en smörad blomkål & svartrotspuré med picklade svartrötter. Till det serverade vi ångad romanesco och grön sparris, halstard pilgrimsmussla, smörstekt trattkantarell samt picklad rödlök.
Receptet är för 4 personer
Stekt rödingen
4st rödingfiléer
4msk skirat smör
Salt
Hetta upp en stekpanna med det skirade smöret. Salta filéerna och börja att steka skinsidan tills den får en fin färg, vänd och stek hastigt köttsidan. Kärntemperaturen ska va på 48 grader. Lägg och vila på ett hushållspapper.
Smörad blomkål & svartrotspuré
600g tunnt skivad blomkål
200g skalad och tärnad svartrot
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
s/p
3msk créme fraiche
2dl vispgrädde
1tsk dijonsenap
80g smör
s/p
Tryffeloja
Några rasp muskotnöt
Brynsmöret och lägg i blomkålen och svartroten fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med tryffelolja, s/p samt muskotnöt.
Några rasp muskotnöt
Brynsmöret och lägg i blomkålen och svartroten fräs tills den får lite färg. Slå på grädde, créme fraichen, senapen och låt det sjuda ca 20 minuter, mixa den slät. Smaka av med tryffelolja, s/p samt muskotnöt.
Halstrade pilgrimsmusslor
8st pilgrimsmusslor
1msk olivolja
Salt
1msk olivolja
Salt
Hetta upp olivoljan i en stekpanna, salta pilgrimsmusslorna och stek dem hastigt på båda sidorna.
Picklad svartrot
Tunnt skivad svartrot
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar
Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i svartroten och låt dra i några timmar.
Picklad rödlök
1st skalad skivad rödlök
½dl ättika
1½dl vatten
1tsk salt
2krm svartpeppar
Koka upp lagen och låt den svalna, lägg i rödlöken och låt dra i några timmar.
Ångad romanesco och sparris
4st buketter romanesco
12st gröna färska sparrisar
Vatten
Koka upp 2cm vatten i en gryta, lägg romanesco och sparris i en sil, sätt över det ångade vattnet med lock (se till att inte romanescon vidrör vattnet) och låt ånga 5 minuter.
Smörstekta trattkantareller
50g torkade trattkantareller
25g smör
Blöttlögg kantarellerna i en timmer. pressa ur vattnet. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen sakta tills fettet är borta, krydda med salt och peppar.
Tjusigt! Ser väldigt gott ut. Svartrot måste jag testa :-)
skriven