När Carina Brydling kom till byn...

 
 
 
Den senaste tiden har det varit galet mycket jobb på Hotellet men oj så roligt vi har och dessutom när en så duktig, driven och inspirerande kock som Carina Brydling kommer och gästspelar i vårt kök.
Många kända kockar har jag mött i mitt yrkesverksamma liv men Carina är nog den som har inspirerat mig mest vad det gäller att tänka ekologiskt, närodlat och att använda grönsaken som huvudråvara och proteinet som ett tillbehör.
En kvinna med hjärtat på rätt plats som verkligen spred glädje i köket med många skratt och som fick ett nästan 14-timmars pass att bli en ren glädje.
 

Meatless Monday med en spenatsoppa toppad med spenatgremolata

 
I skördetider så kan man hitta mycket färska råvaror på butikerna och då passar man på att göra goda gröna rätter, här en soppa med tre sorters spenat och man kan ta vilka sorter man får tag på, lite potatis och smak av citron, väldigt gott och fräscht.
 
1 skivad gul lök
4 vitlöksklyftor (3 tunnskivade 1 riven)
1 citron både saften och zesten
1 msk olivolja + 1 msk till stekning
6-8 färskpotatisar skalade och delade
1 liter hönsbuljong
3 sorters spenat, en näve av varje (vilka sorter du vill)
1 stor näve finhackad babyspenat
2 msk finhackad persilja
2 msk delade rostade mandlar
 
Fräs lök och de tre skivade vitlöksklyftorna i en msk olivolja mjuka i en gryta utan att ta färg, slå på hönsbuljongen och låt koka upp, lägg i potatisen och låt sjuda tills potatisen blivit mjuk.
Smaka av med svartpeppar och salt.
Till sist läggs 3 sortes spenat i strax före servering.
 
Rosta mandlarna i lite olja i ett stekjärn.
 
Spenatgremolata
Ta zesten från citronen och sedan saften i en liten skål, slå på 1 msk olivolja, salt och svartpeppar, riv ner en vitlöksklyfta och blanda marinaden, hacka babyspenaten och persiljan och blanda ner.
 
Toppa soppan med gremolata och mandlar vid servering.
 
 
 

Grillad Sik i folie

 
 '
Denna rätt går att göra med vilken rundfisk som helst som t,ex röding, gös, harr aborre mm.
 
Receptet är för 4 personer
 
Grillad Sik i folie
Ca 1kg fisk utan huvud
250g strimlad purjolök
200g smör
2msk persilade
1msk salt
Nymald svartpeppar
 
Lägg ut ett ark aluminiumfolie, smöra med lite smör, strö på hälften av saltet och persiladen. Lägg på fisken och gnid in insidan med resten av saltet, persiladen och några drag av svartpeppar från kvarn. Fyll fisken med purjolöken och smöret. Vik ihop aluminiumfolien till ett tätt paket och grilla på indirekt värme på grillen tills fisken får en kärntemperatur på 56 grader.
 
Servera med kokta grönsaker och en kall örtcrème.
 
Kall örtcrème
2dl gräddfil
2dl crème fraiche
1tsk dijonsenap
3msk skuren färsk gräslök
3msk skuren färsk basilika
3msk hackad persilja
3msk citronsaft
Salt
Svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser i en bunke och smaka av med salt och peppar.