Den här gratängen passar utmärkt till både fisk, fågel och kött.
Om man vill kan man tillaga gratängen i mindre cocetteformar för att få en trevligare servering.
1 litet Blomkålshuvud i buketter
½ Purjolök skivad
2 dl grovhackade mandlar
2 dl hackad persilja
1 dl genomskuren dill
1 finhackad vitlöksklyfta
10-15 basilikablad grovt skurna
3 st äggulor
1 msk olivolja + ½ dl till mandelblandningen
s/p
Koka blomkålsbuketterna i saltat vatten i ca:10 min.
Stek purjolöken och vitlök mjuk i en matsked olivolja och blanda ner ungefär hälften av örterna i slutet av stekningen.
Andra hälften av örterna blandas med de hackade mandlarna och olivoljan.
Slå ihop den kokta blomkålen med purjofräset och lägg i ugnssäker form, blanda runt 3 stycken äggulor och till sist fördela ut mandelblandningen överst. Gratinera i ugn på 150 grader i ca:30 minuter