Oxfilé är egentligen inte så spännande, men tillsammans med en god sås, rostade rotfrukter och grönsaker blir det ganska enkelt och trevligt.
Receptet är för 4 personer
Oxfilén
8st skivor oxfilé skurna i 1½cm tjocka skivor
Salt
Svartpeppar från kvarn
Låt filén ligga framme i rumsvärme i ca 2 timmar. Hetta upp en gjutjärnspanna på högsta värmen. Krydda filén med salt och peppar på båda sidorna. Stek hastig på båda sidorna i den heta pannan tills de får en kärntemperatur på 54 grader. Lägg på en tallrik och låt vila några minuter.
Gorgonzolasås
5dl vispgrädde
100g gorgonzola
1dl vitt vin
1st vitlöksklyfta
1tsk dijonsenap
2msk kalvfond
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt småkoka i ca 1 timme, rör om då och då. Mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt och peppar
Ungsrostade rotfrukter och grönsaker
1st strimlad röd paprika
8st skivade mandelpotatisar
1st tärnad eller skivad morot
1st tärnad eller skivad palsternacka
1dl tärnad eller skivad rotselleri
8st skalade vitlöksklyftor
1st skivad gul lök
½dl olivolja
3tsk flinsalt
1tsk grovmalen svartpeppar
1tsk timjan
Lägg alla ingredienserna på en plåt och blanda väl. Rosta i ugnen på 225 grader tills de fått en fin färg och blivit mjuka.