Lyxigt Fredagsmys

 
 
 
 
Ja då var det Fredag igen och med galet mycket gäster på hotellet så är det gott att göra det enkelt för sej när man kommer hem.
Lyxigt och ingenting man äter varje dag, Sikrom, lök och crème fraiche på en råraka, jösses så gott !
 

Rårakor 4 port
.
 
8 potatisar finrivna
1 msk salt
1 tsk nymald vitpeppar
½ dl skirat smör
 
Blanda allt och lägg i 4 stycken kakor i stekpannan, stek ca;4 minuter på varje sida eller tills de får en gyllenbrun stekyta.
 
Servera och njut !
 
 

Meatless Monday med Morotsbiffar

 
Gillar verkligen våra köttfria måndagar, man får tänka till lite, hämta ny inspiration, kombinera smaker så det blir en bra balans och det blir faktiskt verkligen gott.
 
Receptet är för fyra personer
 
Morotsbiffar
1l finrivna skalade morötter
8st rivna kokta potatisar
4st ägg
1dl finriven parmesan
2st finhackad schalottenlök
1dl strimlad färsk basilika
2st finhackade vitlöksklyftor
2tsk salt
1tsk grovmalen svartpeppar
 
Blanda alla ingredienser i en skål, pressa ihop 8st biffar med blötlagda händer och stek i olivolja ca 4 minuter på varje sida.
 
Tomatsås
300g hela tomater på brk
1st finhackad gul lök
3st finhackade vitlöksklyftor
3msk olja
1msk grönsaksfond
Salt och svart peppar

Fräs lök och vitlöken i oljan. Slå på tomaterna och buljongen. Låt sjuda i 15 minuter, mixa den med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Servera med romansallad och cocktailtomater samt lite hyvlad parmesan.
 
 

Oxfilé med Gorgonzolasås

 
 
Oxfilé är egentligen inte så spännande, men tillsammans med en god sås, rostade rotfrukter och grönsaker blir det ganska enkelt och trevligt.
 
Receptet är för 4 personer
 
Oxfilén
8st skivor oxfilé skurna i 1½cm tjocka skivor
Salt 
Svartpeppar från kvarn

Låt filén ligga framme i rumsvärme i ca 2 timmar. Hetta upp en gjutjärnspanna på högsta värmen. Krydda filén med salt och peppar på båda sidorna. Stek hastig på båda sidorna i den heta pannan tills de får en kärntemperatur på 54 grader. Lägg på en tallrik och låt vila några minuter.
 
Gorgonzolasås
5dl vispgrädde
100g gorgonzola
1dl vitt vin
1st vitlöksklyfta
1tsk dijonsenap
2msk kalvfond
 
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt småkoka i ca 1 timme, rör om då och då. Mixa slät med en stavmixer, smaka av med salt och peppar
 
Ungsrostade rotfrukter och grönsaker
1st strimlad röd paprika
8st skivade mandelpotatisar
1st tärnad eller skivad morot
1st tärnad eller skivad palsternacka
1dl tärnad eller skivad rotselleri
8st skalade vitlöksklyftor
1st skivad gul lök
½dl olivolja
3tsk flinsalt
1tsk grovmalen svartpeppar
1tsk timjan
 
Lägg alla ingredienserna på en plåt och blanda väl. Rosta i ugnen på 225 grader tills de fått en fin färg och blivit mjuka.