Grillat kött med Naanbröd och Baba ganouch

 
Koreanskt marinerad biff med hummus, baba ganoush och naanbröd bakat på Saltåkvarns ekologiska naturvete.
 
Receptet är för 4 personer
 
Koreansk biff
4X200g ryggbiff eller entrecôte
 
Marinaden
1dl rapsolja
1msk sesamolja
1/2dl hackad färsk koriander
1/2dl hackad färsk persilja
1/2st finhackad röd chili
2st finhackade vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar 
Mixa alla ingredienserna och pensla köttet med marinaden, låt vila i 30 minuter. Grilla kött oåda sidorna. till på bch pensla med marinaden en gång
 
Baba ganoush
3st auberginer
1dl olivolja
3st vitlöksklyftor
1st röd chili
1tsk spiskummin
1msk tahini (sesampasta, kan uteslutas)
Salt och peppar
1st citron
 
Sätt ugnen på 175°C.
Skär av stjälkänden på auberginerna, dela dem på längden och skär skåror i köttet. Lägg på en plåt med skalet nedåt och ringla över drygt hälften av olivoljan. Sätt plåten mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och grovhacka vitlöken. Dela chilin på längden, kärna ur och grovhacka den. Plocka myntabladen.
Gröp ur aubergineköttet med en sked, mixa aubergine med vitlök, chili, mynta, spiskummin och tahini. Rör eventuellt ner resten av oljan om röran är för fast.
Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.
 
Hummus
1st vitlöksklyfta
1st brk kikärtor
½st röd chili
½tsk spiskummin
1msk pressad citronsaft
3msk olivolja
1msk tahini
Salt och peppar
 
Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.
 
Naanbröd
7½dl mjöl
2dl mjölk
1st ägg
1dl yoghurt
2msk matolja
1tsk salt
½tsk bakpulver
2tsk torrjäst
 
Värm mjölken till 37 grader. Blanda kryddor, jäst, ägg och mjöl. Tillsätt sedan yoghurt och den varma mjölken. 
Jäs degen under duk i minst 2 timmar. Forma till stora, platta kakor (droppformade) och jäs ytterligare i cirka 20 minuter. Grilla brödet 1½ minut på båda sidorna.
 

Meatless Monday

 
Vegetarisk LCHF Pizza med massor av ost, rotselleri, picklad paprika, lök, vitlök och kapris, toppad med fetaost och ruccola.
 
Botten
8st ägg
1,5dl vispgrädde
1dl mandelmjöl
4msk fiberhusk
1tsk salt
200g riven parmesan

Vispa äggen, grädden, mandelmjöl, fiberhusk, salt luftig. Vispa ner osten och låt svälla i 10 minuter.
Dela i två bitar, kavla ut dem runda mellan två oljade bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Ta ut från ugnen, låt svalna något och sen
bred på creme fraische, lägg på en god ost och till sist det stekta fräset bestående av rotselleri, skivad stjälkselleri, paprika lök och vitlök, grädda i ugn på 175 grader i 15 minuter, servera toppat med kapris, ruccola och fetaost.
 

Grillad kyckling med röstisallad

 
Jag föredrar att torrubba hel kyckling när jag ska grilla därför att när man använder olja och marinader så är det lätt att det börjar brinna och skinnet blir bränt. Jag torrubbade med Spicemasters fajitakrydda som är fri från salt, socker och andra tillsatser. Jag placerade den hela kycklingen på en kycklinghållare och grillade tills kycklingen fått 82 grader in vid lårbenet.
 
Rösti
 
600 g potatis
3 stora morötter
100 g gröna frysta ärtor
100g babyspenat
4 st ägg
50g fetaost
½ tsk dijonsenap
½ pressad citron
1 dl olivolja
S/p
 
Skala och riv potatis och morötter i en skål, häll på en matsked salt, blanda runt och låt stå 5 minuter.
Under tiden, koka de gröna ärtorna ca:1 min. och gör vinegretten på dijonsenapen, citronen och ½ dl olivolja, salt och peppar efter smak.
När ärtorna har svalnat lite så blanda dom i vinegretten.
Krama ur överflödig vätska från den rivna potatisen/morötterna, blanda sedan ner ½ dl olivolja, klicka ut mindre röstikakor på en ugnsplåt (allt ryms på en plåt) 
Låt gå i ugn på 180 grader i ca: 35 minuter eller tills de har fått en fin rostad färg.
 
När röstin har svalnat av lite så smula på fetaosten och lägg på babyspenaten, till sist på med ärtorna i vinegretten, vill man ha lite strimlad rödlök så kan man ta det också.
Avsluta med att lägga på pocherade ägg.
 

Pocherade ägg

Att pochera ägg är ett av de snabbaste och enklaste sätten att tillreda ägg med finess!  Ett tips är att använda riktigt färska ägg. Då är vitan fastare och ägget håller lättare ihop under pocheringen

Fyll en stor kastrull med vatten. Lägg till en nypa salt och en skvätt vinäger. Värm vattnet så att det sjuder/kokar lätt. Knäck ett ägg på ett fat och tippa försiktigt över i det sjudande vattnet. Använd en äggklocka för bästa resultat. 

3 minuter för en rinnande äggula 
4 minuter för en krämig äggula 
5 minuter för en fast äggula. 
Lägg försiktigt över ägget på en bit hushållspapper för att ta bort överskottsvatten.

 

Gör en god sommarsallad till maten och ta den sallad du tycker bäst om.
 
Somrig Salladsvinegrette
1 tsk korianderfrön
1 tsk kumminfrön
1 tsk fänkålsfrön
½ dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
 
Rosta fröna i en torr stekpanna i ett par minuter, blanda alla ingredienserna och vispa en stund.
Dressa salladen med vinegretten.