
Iberico, eller Pata Negra, svartfotgrisarna är världens mest eftertraktade gris som får ströva fritt i Spanien och har ekollon som föda. Dessa grisar har ett otroligt välmarmorerat kött med nyttiga syror.
När jag var på DUÅ i Umeå och demade våra korvar så fanns det Pluma Iberico som är en fjäderformand detalj som sitter på skuldran som är väldigt mör och smakrik så jag köpte med en bit som vi grillade här hemma. Den ska bara grillas till 58 grader för då blir den väldigt saftig och mör. Till det serverade jag en tomatsallad med en emulsion på balsamico, ugnsbakad bakpotatis och en rödvinssky med chili och vitlök.
3 msk smör
3 schalottenlökar
4 dl rödvin
Chilin och vitlöken från oljan
2 msk oxfond
50g smör
Skala och hacka lökarna, fräs dem i smör i cirka 4 minuter på medelvärme, tillsätt resten av ingredienserna, låt sjuda cirka 15 minuter, sila av skyn och montera ner smöret, smaka av med salt och peppar, om man vill ha den lite mörkare så häll i soja, typ kikkomansoya.
Ugnsbakad potatis
Halvera bakpotatisen, pensla med olivolja och krydda med flingsalt, svartpeppar. Baka i ugnen på 200 grader tills den blir mjuk och fått en fin färg.
åh vad det såg gott ut!
skriven