Asiatiska kycklingspett med sötsur sås

 
Sötsur sås innehåller vanligtvis väldigt mycket socker men vi gjorde en variant där vi försökte hålla ner sockermängden så mycket det går och ändå smaka som den sötsura sås man får på kinarestauranger.
Vill man ändå använda vitt socker så får man dubbla mängden i receptet.
 
Sötsur sås
150 ml ananasjuice utan tillsatt socker
100 ml ketchup (Felix stevia)
100 ml risvinäger
1 msk ljus soya
2 msk sötning ex, sötrix
½ msk potatismjöl
 
Blanda alla ingredinserna och ge ett snabbt uppkok för att tjockna lite.
 
Kycklingspett
800g kycklinglårfilé
 
Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg i marinaden i 30 minuter. Trä på spett och grilla eller stek tills de får en kärntemperatur på 70 grader.
 
Marinaden
1dl Thai sötsur chilisås
½dl japansk soya
3msk honung
1msk hackad färsk chili
1msk riven färsk ingefära
1st riven vitlöksklyfta
2msk risvinäger

Koka ner alla ingredienser tills marinaden blir tjock, låt svalna lite innan du lägger i kycklingen.
 
 

Ugnsbakad sik

 
 
 
 
Nu går vi med stadiga steg mot hösten och då börjar Sikfisket i sjön Gäutan, den här firren var helt nyfångad på nät när vi tillagade den så här kommer en fiskrätt med väldigt goda tillbehör.
 
Ugnsbakad sik
1kg hel sik
1dl strimlad gul lök
50g smör
2msk persillade
1msk salt
Finrivet skal från 1st citron
1tsk svartpeppar
1dl passerad tomat
½dl olivolja.

Snitta skinnet på fisken. Krydda i och runt om med citron, persillade, salt och peppar. Fyll fisken med smör och lök. 
Lägg fisken i en ugnsfast form och slå på passerad tomat och olivolja. Baka av i ugnen på 175 grader tills du fått en kärntemperatur på 54 grader eller tills köttet släpper från benen. Ös gärna fisken lite då och då med spadet som blir i formen.

Brässerade champinjoner och spenat.
3dl skivade färska champinjoner
1st påse (70g) Babyspenat
1dl strimlad purjolök
Saften från 1st citron
50g smör
1msk olivolja
Salt
Svertpeppar

Fräs chaminjonerna, spenaten och purjolöken i smöret och olivoljan i 10 minuter, smaka av med salt och peppar.

Smörsauterade morötter
2st stora skalade och slantade morötter
1dl hackad persilja
50g smör
1tsk salt
1krm svartpeppar

Koka morötterna tills de blir lätt mjuka. Smält smöret i en stekpanna, lägg i morötterna och sväng runt i smöret på medelvärme i 8 minuter. Krydda med persilja, salt , peppar och låt puttra 2 minuter till under omrörning.
 
Servera med kokt potatis.

Pannbiff med champinjonsås

 
 
 
 
I skåne är det väldigt enkelt att få tag i blandfärs, fläskfärs eller på många ställen skinkfärs, här få man knappt tag på blandfärs men då kan man mala själv. det är bara att köpa lite karré och högrev och mala, ca 70% fläsk och 30% nöt.
 
Biffarna
600g blandfärs
1dl finstrimlad purjolök
6g salt
1krm vitpeppar
1st ägg
1dl vispgrädde
Smör att steka i

Blanda färsen med övriga ingredienser, stek i smöret på båda sidorna. kör in i ugnen och stek tills de får en kärntemperatur på 68 grader.
 
Champinjonsås
3dl skivade färska champinjoner
1st liten finhackad gul lök
3dl grädde
1½ msk kalvfond
½tsk dijonsenap
30g smör
s/p

Stek svampen och löken i smöret, tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i 20 minuter och smaka av med s/p.
Servera med kokta gröna ärtor, hemkokt lingon och saltgurka.