Ryska äppelknyten

 
Ljuvliga äppelkakor med smak av kardemumma, kanel, vanilj och citron, avnjuts till en kopp te eller kaffe.
 
Degen
100ml mjölk
120g socker
 2st ägg
200g rumsvarmt smör
600g mjöl
2tsk bakpulver
1tsk kardemumma
1 nypa salt
1st vaniljstång
zesten av en citron
 
Zesta citronen och gröp ur vaniljstången, spara höljet från vaniljstången till koket av fyllningen.
Blanda samman vanilj, ägg, socker, smör och citronzest, i en bunke för sej blandas mjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Blanda ner mjölblandningen och knåda till en smidig deg, här får man känna sej fram, är degen kladdig så strö på mjöl tills den blir smidig men inte torr, låt vila i plastpåse 1 timme i kylen.
Dela degen i 6 lika stora bollar och kavla ut varje boll till en rundel,ca: 3mm tjock (som en pizzabotten) skär rundeln till 6 trianglar med en degskärare eller en kniv. Snitta linjer i varje triangel enl. bild.
Nu är det bara fylla och vika !
 
Fyllning
1kg äpplen (Ingrid Marie)
2msk smör
1tsk kanel
saften av en citron
6 tsk vatten
1msk socker
1tsk vaniljsocker
1st vaniljstång
 
Skala och kärna ur äpplena, skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med alla ingredienser, koka på låg värme tills all vätska har förångats och det har blivit en tjock äppelmos av det hela.
Ta bort vaniljstången och låt svalna helt.
 
Grädda i ugnen på 175 grader i 15 minuter.
Pudra med florsocker.
 
 
 

Kommentera inlägget här :