Häromdagen fick jag 8 äggvitor över från en annan maträtt så igår vispade vi ihop en vanlig marängsats och gjorde en Pavlova av ungefär hälften och en vanlig marängbotten av resten. Vi smaksatte med en nästan vanlig Lemoncurd fast vi plockade bort 2 av 3 citroner och använde Rosenvatten istället som smaksättning. Väldigt sött och gott, precis som det ska vara.
Maräng till Pavlova
4st äggvitor
3dl socker
2tsk färskpressad citronsaft
2msk maizena
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa vitorna till ett hårt skum, häll i socker och citron under hård vispning, sänk farten till lägsta och sikta ner maizenan.
Lägg i spritspåse och spritsa önskad form på Pavlovan.
Sänk temperaturen i ugnen till 120 grader och grädda marängen i 1 timme och 15 minuter.
Stäng av värmen i ugnen när tiden gått ut och låt marängen svalna i ugnen med luckan lite på glänt.
Rose & Lemoncurd
3st ägg
zesten och saften av 1st ekologisk citron
1,5dl socker
75g smör
2msk rosenvatten
Lägg allt utom smör och rosenvatten i en skål och vispa lätt över vattenbad tills curden tjocknar, ta bort från värmen och lägg i små klickar av smöret, vispa tills det smält, avsluta med att blanda in rosenvattnet. Ställ i kyl tills det blivit helt kallt.
Montera och dekorera Pavlovan som ni vill, vi använde vispad grädde, curden, ätbara rosenblad och jordgubbar.