
ca:800g potatis
2 msk smör till formen
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
1dl strimmlad purjolök
1msk franska örtor
ca 4 dl vispgrädde
ca 2 dl mjölk, röd standard
1 krm vitpeppar
1 dl riven lagrad ost (valfritt)
Sätt ugnen på 200 grader, skala potatisen.
Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare eller mandolin går snabbast) Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar purjolök och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen.
Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök & purjolök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde så att det täcker potatisen.Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Täck ev. över med lite folie, om gratängen bränns på toppen, ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
Timjansdoftande rödvinssky
4dl vatten
20g bacon
1msk färsk timjan
3msk oxfond med rödvin
30g fintärnad morot
3msk fintärnad schalottenlök
1msk olja
50g smör
s/p
Fräs bacon, lök, morot och timjan i olja i en panna. Slå på vatten, vin och fond låt reducera till hälften. Sila av såsen till en ny kastrull. Montera ner smöret och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt med maizena.