Smaschad potatis med örter och parmesan

 
Fantastisk god potatisrätt till sommarens grillning.
 
Receptet är för 4 personer.
 
12st potatisar
½dl hackad färsk persilja
½dl skuren färsk basilika
½dl hackad färsk oregano
2st finhackade vitlöksklyftor
½dl olivolja
1dl riven parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar
 
Koka potatisen mjuk, lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa varje potatis med potatisstöt.
Blanda örterna med olja och vitlök, rippla över varje potatis med blandningen, strö över salt och svartpeppar. Baka i ugnen på 225 grader tills de får en fin rostad färg, ta ut och strö över parmesanen och baka 3 minuter till.
 

Musslor med sherry paprika och saffran

 
 
En lite annorlunda smaksättning på Moules frites som smakar mera av medelhavets mat, otroligt god maträtt för oss musselälskare.
 
Recept för 4 pers
 
40st färska blåmusslor
3st hackade vitlöksklyftor
1dl torr sherry
400g krossad tomat (1 burk)
1tsk paprikapulver
2pkt saffran
1dl färsk skuren persilja
2,5dl hackad schalottenlök
3msk olivolja
 
Fräs lök och vitlök på medelvärme i 5 min. Strö på saffranet och rör om, tillsätt sherry, tomat, paprika och låt koka upp, smaka av med salt & svartpeppar, sänk värmen och låt sjuda i 3 minuter.
Lägg i musslorna och hälften av persiljan, låt koka i 5 minuter. Ta bort från värmen och vänd ner resten av persiljan.
 
Servera med vitlöksbröd och pommes frites.

Sherrykyckling med palsternacka & äpple

 
Den här kycklingrätten är väldigt enkel och snabb att tillaga samt att sherryn i rätten gifter sig perfekt med palsternackan och äpplet, sen att krydda rikligt med färsk timjan blev pricken över i:et. 
 
Sherrykyckling med palsternacka & äpple
4st kycklingbröst igenomskuren plånbokshalvering, om det är väldigt tjocka filéer kan man dela i 3.
2st stora palsternackor i grövre tärningar
2st äpplen i grövre tärningar
2 msk grovt igenomskuren färsk timjan+till garnering
2,5 dl Sherry
4 msk smör
olivolja till stekning
s/p
 
Stek palsternacka i olivolja tills den börjar få lite färg och mjuknar, tillsätt äpplet och timjan och låt steka ca:2min under omrörning.
Ta upp från pannan ställ åt sidan och utan att rengöra pannan, häll på ny olivolja och stek kycklingskivorna med salt och svartpeppar, stek till kärntemperaturen når 72 grader. Ta upp filéerna och lägg på ett fat under folie för att inte kallna, lämna kvar stekfettet i pannan. Slå på Sherryn och låt den nå kokpunkten, lägg i äppel & Palsternackfräset och låt puttra på låg värme i 2min.Ta bort pannan från värmen, rör ner smöret och smaka av med salt & peppar, när smöret har smält så är det klart.
Lägg kycklingen på serveringsfat och ös över sherryfräset, avsluta med att garnera med några timjankvistar.
 
Servera med basmatiris eller ugnsrostad potatis.