Kålpudding

 
Älskade husmanskost, älskade kålpudding, enkelt att tillaga och så vansinnigt gott att äta !
 
4 portion
 
1st vitkålshuvud
600g blandfärs
Vatten till blancheringen
2msk ljus sirap
2msk kalvfond
1st gul lök
2msk soja
3tsk malen kryddpeppar
salt och malen vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader, koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela kålhuvudet, skär bort roten på vitkålen, skär ned kålet i små tärningar. Blanchera i kokande vatten i 5 minuter, ta upp med en hålslev. Spara 3dl av avkoket till färsen.
Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap, stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan, spara stekskyn till såsen. 
Lägg färsen i en bunke, finriv löken och blanda in. blanda ner vattenavkoket + 1 msk sirap, kalvfond, soja, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Varva färs och kål i en stor ugnsform, toppa med kål.
Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

Gräddsås
3msk smör 
2dl vispgrädde
1msk kalvfond
1msk soja
steksky från kålpuddingen
salt och vitpeppar
 
Börja med att smälta smör i en kastrull, tillsätt grädde, vispa hela tiden så att det inte bränner vid.
Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
Servera med potatis och lingon.
 

Pizza på Gourmetstål

 
Har nu testat Gourmetstål i några veckor och är fullkomligt supernöjd. Det lyfter pizzabaket till nya höjder. Pizzorna blir precis som stenugnsbakat i din vanliga hemmaugn. Om ni funderar på att köpa ett stål så ange rabattkoden instakocken så får ni 10% rabatt. Nedan lämnar jag ett recept på en superdeg.
 
Pizzadeg
15g jäst
6dl kallt vatten
1msk mörk brödsirap
1tsk salt
1dl olivolja
14dl vetemjöl gärna Tippo 00
 
Häll det kalla vattnet i bunken till degblandaren, lös upp jästen. Tillsätt sirapen, salt och mjölet lite åt gången. När du fått en smidig deg så tillsätt olivoljan och kör på lägsta hastighet i 15 minuter.
Väg upp 200 grams bitar och rulla till bollar, lägg bollarna  på en plastfolietäckt plåt, täck bollarna med plastfolie och ställ in i kylen 24 timmar.  
 
 

Hemvevad Pasta i Vodkatomatsås

 
Alltså det här blev så gott så det måste ni bara testa att göra, kolla in receptet !
 
4 port. 
Vodkatomatsås
½dl olivolja
2st Muttis plommontomater på burk
400g färsk pasta
10st hela vitlöksklyftor lätt tilltryckta precis så dom spricker lite.
2tsk chiliflakes
½dl vodka
1,2dl grädde
2msk smör
3msk hackad persilja
ca:15-20 blad färsk salvia
2dl finriven parmesan
 
Pulsa tomaterna i en food processor så de blir lätt hackade. Hetta upp olivoljan i en stekpanna, lägg i dom hela vilöksklyftorna och stek gyllene i ca 3-5 minuter. Slå på tomaterna och låt koka 2 minuter. Plocka sedan bort vitlöken från såsen. Sänk värmen och tillsätt salvia, vodka och chiliflakes, låt sjuda på låg värme 10 minuter. Tillsätt grädden, smöret, persiljan och hälften av parmesanosten. Låt sjuda sakta 2 minuter och virvla pannan så det tar ihop sig.
Koka pastan enl. anvisningar.
Blanda såsen med den kokta pastan.
Lägg upp på tallrik och strö över parmesan.