Kålpudding

 
Älskade husmanskost, älskade kålpudding, enkelt att tillaga och så vansinnigt gott att äta !
 
4 portion
 
1st vitkålshuvud
600g blandfärs
Vatten till blancheringen
2msk ljus sirap
2msk kalvfond
1st gul lök
2msk soja
3tsk malen kryddpeppar
salt och malen vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader, koka upp vatten i en stor kastrull.
Dela kålhuvudet, skär bort roten på vitkålen, skär ned kålet i små tärningar. Blanchera i kokande vatten i 5 minuter, ta upp med en hålslev. Spara 3dl av avkoket till färsen.
Fräs lite kål i taget i smör i en panna. Krydda med salt och vitpeppar och ringla över sirap, stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan, spara stekskyn till såsen. 
Lägg färsen i en bunke, finriv löken och blanda in. blanda ner vattenavkoket + 1 msk sirap, kalvfond, soja, vatten, kryddpeppar salt och peppar. Rör om till en lös smet. Varva färs och kål i en stor ugnsform, toppa med kål.
Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter.

Gräddsås
3msk smör 
2dl vispgrädde
1msk kalvfond
1msk soja
steksky från kålpuddingen
salt och vitpeppar
 
Börja med att smälta smör i en kastrull, tillsätt grädde, vispa hela tiden så att det inte bränner vid.
Rör ned stekskyn från kålpuddingen, kalvfond, soja och salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
Servera med potatis och lingon.
 

Kommentera inlägget här :