Asiatisk kycklingsallad

 
 
En enkel och snabb kycklingsallad med i princip de grönsaker som finns hemma kylen, vi passade på att rensa sånt som det fanns lite kvar av i varje påse. Med andra ord så är det inte så noga vilka grönsaker du använder, smakerna finns i kycklingen och vinegretten.
 
Kniven som vi skär grönsakerna med kommer ifrån Birkaknivars Classic series, en klar favorit i vårat kök, gå in på Birkaknivars hemsida och kolla in alla snygga kökstillbehör som finns där. Om du hittar någon snygg kniv som du vill ha så använd rabattkoden kök25 så får du 25% rabatt på hela deras knivsortiment.
 
Kokad kyckling
2st kycklingbröst
vatten så det täcker kycklingen
1st lagerblad
2 bitar/skivor färsk ingefära
1st vårlök i bitar
2tsk salt
1msk soya
1tsk sichuanpeppar
1msk shaoxing wine
 
Lägg allt i en gryta och koka tills kycklingen når en innertemp på 72 grader.
Ta upp kycklingen och lägg att svalna, skär i skivor till salladen.
 
Vinegrette
1msk soya
½tsk mortlad sichuanpeppar
2tsk sesamolja
1msk risvinäger
1msk olivolja
1msk vatten
1msk socker/honung (el.efter smak)
1msk limesaft färskpressad
 
Vispa ihop och låt stå 10 minuter innan servering.
 
Blanda ihop din sallad och lägg på några blad färsk koriander.
 

Vegetarisk Wontonsoppa med svamp-och zucchinibollar

 
Här kommer ett recept på en fantastiskt god asiatisk vegetarisk soppa, "kött"bullarna är gjorda av svamp och zucchini och smaksatt med asiatiska smaker, verkligen jättegott!
 
10cm färsk ingefära finriven
6st vitlöksklyftor rivna
2msk vit miso
220g zucchini i bitar
220g champinjoner delade
2msk matolja
2tsk salt
1st ägg
3dl ströbröd
2msk soya delat
2msk sesamolja delat
2msk hackad färsk koriander
6st hela korianderblad
1,8dl vegetabilisk buljong (gärna hemgjord) 
1msk sichuan peppar
1/3 av en normalstor purjolök i 5cm bitar
2st små bok choy el. en stor
225g sockerärtor
110g champinjoner tunnskivade
15-20st wontonblad
2st vårlök den ljusa delen
 
Lägg ingefära, vitlök och miso i en mixer med knivar, kör till en mosig massa. Ta 2msk av mixet och sätt i en skål, (låt resten vara kvar i mixern) ställ åt sidan.
Lägg i 3/4 av zucchinin och champinjonerna i mixern med massan som är kvar, pulsa tills det blir finmixat, lägg över i en skål och ställ åt sidan.
Mixa till sist det som är kvar av zucchini och svamp men bara grovmixat den här gången, lägg över i samma skål som sista mixet och blanda.
Häll 1msk olja i en nonstick panna och stek det sista mixet på mediumvärme tills all vätska har förångats, ca:12-13 minuter.
För över i en skål och låt svalna, knäck i ett ägg och blanda, häll sedan i 1msk soya, ströbröd, 1msk sesamolja och den hackade koriandern, Blanda ihop all mix och blanda väl. Rulla till köttbullsstora bollar.
 
Hetta upp 1msk olja i en stor gryta, fräs ingefäran och sichuanpeppar under omrörning ca:2min.
Häll i buljongen och låt koka upp. Tillsätt purjolöken, 1msk soya, 1msk sesamolja och ½tsk salt.
Lägg i bollarna i buljongen, låt koka ungefär 5 minuter under lock. Låt bli att röra runt för att undvika att bollarna går sönder.
Ta av locket och lägg i Bok choy, låt koka 1 minut.
Lägg i de tunnskivade champinjonerna och sockerärtorna, koka 2 min. Lägg sist i wontonbladen och koka tills de blir mjuka.
Servera med skuren vårlök och korianderblad.
(om man vill kan man plocka bort sichuanpepparkornen, en del tycker inte om att tugga på dom)
 
 

Baconlindad Oxfilé med potatiskaka och maderiasås

 
En toppengod helgmiddag med bacon, oxfilé, potatiskaka och tomatfräs med champinjoner och sparris, många goda smaker som passar ypperligt tillsammans!
 
Oxfilén
4 X 150g oxfilé mittbiten
4st skivor alspånsrökt bacon
Salt
Svartpeppar
 
Krydda köttet med salt och peppar, linda bacon runt om och stek med smör och olja i en gjutjärnspanna tills du får en kärntempetatur på 52° klä in i folie och låt vila i 5 minuter.
 
Grönsakerna
12st halverade körsbärstomater
4st skivade champinjoner
4st grön sparris skuren i (1cm bitar)
1st finhackad gul lök
1msk olivolja
1msk smör
Salt
Svartpeppr
 
Fräs grönsakerna i oljan med salt och pepar i 5-6 minuter, linda in i folie och lägg åt sidan.
 
Potaiskaka
600g skalad potatis
100g riven lagrad ost
1st ägg
50g riven gul lök
7g salt
3g svartpeppar
olivolja att smörja formen med
 
Smörjen en brödform med olivoljan. Lägg alla övriga ingredienser i en bunke och blanda väl, fyll formen och baka i ugnen på 175° i 40 minuter. Ta ut och låt vila i 5 minuter. Skär skivor av potatiskakan i portionsstora bitar.
 
Maderiasåsen
1dl röttvin
1dl Maderia
3dl vatten
3msk kalvfond
2msk smör
1msk mjöl
1tsk svartpeppar
Salt
 
Smält smöret i en panna tillsätt pepparn och mjölet, bryn sakta tills du får en lätt brun färg och en nötig doft, Tillsätt vinerna och fonden, låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka 30 minuter.