Slottsstek med färska legymer

 
Vad passar inte bättre på en söndag än en härlig stek. Hos oss fick det bli min favorit, Slottsstek.
Såsen blir så otroligt god av skyn som blir vid tillagningen av steken. Vi hade även med egenodlade bönor, gurkor och tomater. Gurkorna gjorde vi en klassisk inläggning av och tomaterna blev syltade gröna tomater.
 
Slottsstek

1.5 kg nötstek, ca (fransyska) 
3 st rödlökar i bitar 
3 st små morötter i bitar 
6 st kryddpepparkorn 
1 st lagerblad 
6 st ansjovisfiléer 
1 msk ättika 
3-4 dl vatten 
5 dl vispgrädde 
3 msk tomatpuré 
salt 
peppar 

Salta och peppra köttet ordentligt runtom, bryn i en stekgryta, lägg lök och morötter vid sidan av steken.
Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, ansjovisfiléer, ättika och vatten tills det täcker. Låt koka upp.
Sätt in grytan i ugnen och låt brässera på 100 grader tills den får en kärntemperatur på 65 grader, vänd steken då och då.
Ta upp och låt köttet vila 10 minuter i folie.

Sås
Sila stekskyn från grytan i en kastrull, låt koka ihop tills ca hälften är kvar och häll i grädden, l
åt såsen sjuda 5-10 minuter,skär upp steken i tunna skivor. 

Servera köttet med sås och kokt potatis samt kokta primörer och pressgurka eller andra inläggningar.

 

Kommentera inlägget här :