Biff à la Lindström

 
Inget är riktigt säkert när det gäller vilken Lindström som gett den populära klassiska köttfärsbiffen sitt namn. Det mesta lutar dock åt artillerikaptenen Henrik Lindström (1831-1913) som växte upp i Ryssland och tog med sig receptet hem till Sverige. De inlagda rödbetorna och gurkorna talar för att receptet har sitt ursprung i Ryssland. Familjen Lindström blev i mitten av 1800-talet ägare till Hotell Witt i Kalmar och där hamnade biffen för första gången på menyn.
 
400g nötfärs
1st ägg
1/2dl vispgrädde
1/2dl oxbuljong
1st medelstor pressad kokt potatis
2msk hackade rödbetor
2msk hackad kapris
2msk riven gul lök
5g salt
2g svartpeppar
Smör till stekning
2dl köttbuljong tillskyn
Hackad persilja till garnering
 
Blanda alla ingredienser, forma till biffar och stek på båda sidorna. Lägg över biffarna i en ugnsfast form. Deglasera stekpannan med buljongen och häll över biffarna. Stek i ugnen tills biffarna har en kärntemperatur på 65°.
Severa med kokt potatis och även annat som du tycker är gott till.
 

Kommentera inlägget här :