Helstekt öring

 
 
Hel ugnstekt öring lagad på Outset fiskgrillpanna i gjutjärn som saluförs av birkaknivar.se
Grymt snyggt och funktionellt. Gå in på Birkaknivars hemsida och ange rabattkoden Instakocken10 så får ni 10% rabatt på köpet.
 
Helstekt öring
Ca 1kg öring
1st finhyvlad fänkål
2dl skivad purjolök
Saften och zestet skal från 1st citron
100g smör
Salt
Svartpeppar
 
Salta och peppra fisken både på insidan och utsidan, smörj insidan och utsidan med citronsaften. Blanda i en skål fänkål, purjulök och citronzesten, fyll fisken med blandning och lägg i klickar med smör, Lägg fisken på grillpannan och stek i ugnen på 175° tills den får en kärntemperatur på 50°. Ta ut och garnera med fänkålsdill och servera med dillkokt potatis.
 

Sichuan Ginger Beef stir fry-Biff med Ingefära

 
 
 
Sichuan Ginger Beef är en mycket populär maträtt från Sichuan-distriktet i Kina och avnjuts på sommaren då det finns mycket färskskördad ingefära tillhands. 
Här i Sverige får vi inte tag i färskskördad på butik utan får ta det som finns, alternativt är kanske att man odlar själv, men det blev jättegott ändå, färskt eller inte!
 
200g biffkött i tunna skivor el. strimlor

Marinad
1/8tsk salt
1/2msk ostronsås
1/2msk ljus soya
1/4tsk malen vitpeppar
1/4tsk socker
1/2msk Shaoxing wine
2tsk maizena
1tsk sesamolja
 
Blanda alla ingredienser förutom sesamoljan och maizena till marinaden, lägg i köttet och låt marinera 15 minuter. Tillsätt sesamolja, maizena och blanda väl.

Stir fry
matolja
1msk dou ban jiang
2st hackade vitlöksklyftor
100g ingefära julienne
1msk ljus soya
2st vårlök skuren i mindre bitar
1/2dl vatten
 
Häll olja i en wok och låt bli medelhög värme, tillsätt köttet och låt fräsa under omrörning i 2 minuter.
Lyft ur köttet meden hålsev och ställ åt sidan. Lämna kvar 1msk olja i woken och tillsätt dou ban jiang, fräs tills oljan blivit röd. lägg i vitlök och ingefära, fräs under omrörning i 1 minut, tillsätt soya och vatten, låt få ett uppkok, lägg i köttet och blanda runt.
Lägg upp på ett fat eller i en skål, strö över skuren vårlök och servera med ris.
 

Croque monsieur

 
Fast food med Croque monsieur som är en varm dubbelmacka som sägs att den först serverades i Paris 1910 jättegott och jättesnabb mat.
 
Croque monsieur
4st brödskivor
8st skivor rökt skinka
6st skivor Gruyèreost
4st tomatskivor
Dijonsenap
 
Bred ena sidorna på brödet med ett tunt lager Dijonsenap, lägg på en skinkskiva över Dijonsenapen, sen en ostskiva, två tomatskivor, skinka, ost, lägg på brödskiva med senapen neråt. Toppa med en ostskiva och grädda i ugnen på 175° tills du får en fin färg på osten och mackan är krispig.
 
Servera med pommes och coleslaw.