Ärtsoppa med fläsk

 
En riktig husmansvecka blev det här hos oss och idag njöt vi av en riktig klassiker. Det är enkel, god och billig mat som räcker till många, glöm bara inte bort att blötlägga ärtorna dagen innan!
 
Ärtsoppa 
5dl gula ärtor
2L vatten, till blötläggning
2L vatten, till kokning
400g rimmat fläsk på bit
1st gul lök
1st morot
1tsk torkad timjan
2tsk mejram
5st vitpepparkorn
 
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort vattnet innan tillagningen.
Koka upp ärtorna i en rymlig kastrull med saltat vatten. Tillsätt pepparkorn, mejram, timjan.
Skala löken och lägg i den tillsammans med moroten (båda ska vara hela). Lägg även i den rimmade fläsket hel på bit.
Låt ärtorna koka på låg värme tills de är mjuka (cirka 2 timmar) men håll ett öga på den rimmade bogen under tiden. Ta upp bogen när det är mört. Rör om då och då i ärtorna och avlägsna skum och ärtskal från ytan av soppan.
Man får hålla kolla på vattenmängden och ev. fylla på under koktiden.
Skär bogen i bitar när soppan börjar se färdig ut och lägg tilbaka i grytan, smaka av med ev. mer salt. Ta bort löken och moroten, servera med en klick senap och en knäckemacka med ost.
 

Kommentera inlägget här :