Nasi Goreng

 
Den Indonesiska maträtten Nasi Goreng har vi här gjort som man gör den på riktigt, om man tittar på recept på alla de kända svenska matsidorna på nätet så har vi då iaf inte hittat några autentiska recept.
Ingen svensk curry så långt ögat kan nå finns i den riktiga versionen av Nasi Goreng (tror inte ens att Indonesier vet vad det är) men däremot en räkpasta som ger rätten en alldeles unik och supergod smak, och så kecap manis förstås, ett måste för att rätten ska bli komplett och autentisk!
Vi valde att fritera rispappersblad istället för räkchipsen som egentligen ska vara ett tillbehör och det bara för att vi inte fick tag i några här i Nordmaling, men bara man har nånting krispigt till så funkar det också. 
 
Nasi Goreng
3dl basmatiris (kokas ett par timmar före och får svalna, eller dageninnanris)
300g kyckling (rester el. från grillad/stekt kyckling i mindre bitar)
1st stor riven morot
100g strimlad vitkål
1st vårlök
2msk kecap manis
1tsk tomatpurè
3msk ljus soya
1msk Chinkiang
1tsk salt el. efter eget tycke, smaka av.
3st röda chilis avfröade och hackade (se till att köpa chili med styrka i, inte på coop el. ica)
5st schalottenlök hackade
3st vitlöksklyftor hackade
1-2tsk räkpasta (terasi) efter smak och tycke.
 
Hetta upp en wok med olja, fräs chili, schalottenlök, vitlök och räkpasta i 30 sekunder. Tillsätt vitkål, morot och vårlök, blanda runt, tillsätt kecap manis, tomatpuré, soya och chinkiang, fräs på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt riset blanda och runt så det inte blir några klumpar i riset, när riset blivit varmt tillsätt kycklingen och fräs under omrörning i 1 minut. Smaka av med salt.
 
2st ägg
Vispa lätt och stek på låg värme som en omelett men bara på ena sidan, låt gå i pannan tills överdelen har stelnat. Låt svalna och skär i strimlor.
Här kan man även bara steka ett ägg som vanligt om man hellre vill det.
 
Tillbehör
1st tomat skivad
½ gurka skivad
Kerupuk udang (räkchips) el. friterade rispapperblad.

 

Helgrillad kyckling med Flödeost och Baguette

 
Det här tipset introducerade min Fru till mig när vi träffades som Fredagsmys (vilket inte ens var ett begrepp då) Helgrillad kyckling, Flödeost och vitt bröd. Det hela skulle serveras med en flaska Mateus Rosè vilket jag håller med om passar utmärkt till denna lilla anrättning.
 
Kycklingen kan man grilla som man vill med den kryddning man själv tycker om, vi grillade den på en stekplåt från Pallarés från Spanien som saluförs av birkaknivar.se. 
Perfekt för ugnen, grillen eller över öppen eld.
 

Red oil wonton soup

 
Favorit i repris! Men nu tog vi sista paketet med wontonblad så till veckan blir det att åka in till Umeå för att fylla på lagret igen, bara det slutar snöa nån gång för herregud vad det har kommit snö!
Men som tur var så bor vi i hyreshus så man slipper den biten med snöskottning av en hel gård, däremot har man ju fått skotta fram bilen ett par gånger samt att vi har en balkong som man har varit tvungen att hålla efter.
Ha en fin Lördag vänner och ta hand om er OCH glöm inte att tvätta händerna!
 

Färsblandningen
3dl fläskfärs
en nypa salt
1msk riven ingefära
1msk mosad vårlök
1st ägg
1msk ostronsås

Blanda ihop allt i en skål och blanda ordentligt, ställ in i kylen 15min.

ca:30 wontonblad

Fyll bladen och vik som tortellinis, klistra igen med lite vatten.

Koka 3-4min.


Buljong/Sås
3-6msk Szechuan chili oil (Hot Hot Hot) recept nedan.
2msk black vinegar
1msk sesamolja
2msk shaoxing
1/2tsk socker
en nypa salt
1msk ljus soya
2st mosade vitlöksklyftor
1/2msk mosad vårlök
Hackad färsk koriander
2,5dl hönsbuljong

Blanda ihop allting i en skål.
 

Szechuan chili oil
4msk chiliflakes
2msk five spice
3msk rostade sesamfrön
1tsk malen sichuanpeppar
1st hel stjärnanis
2st lagerblad
en tumme skivad ingefära
2,5dl matolja
 
Lägg alla kryddor utom ingefära i en stekpanna och rosta på medelhög värme i 3minuter, se till att dom inte bränns och rör om hela tiden. Lägg de rostade kryddorna i en värmetålig skål, ställ åt sidan.
Hetta upp oljan till 180 grader och lägg i ingefäran på slutet, fräs den i oljan tills den blir gyllene, får inte brännas.
Ta bort ingefäran och släng, nu ska du slå på oljan i kryddblandningen, och här får man vara försiktig och slå i lite åt gången, dels för att kryddorna inte får brännas vid av oljan och dels för att det kan sprätta het olja på dina händer.
Rör runt kryddblandningen och låt svalna helt, lägg på väl rengjorda burkar med tättslutande lock och förvara svalt, håller ett par månader i kylen.
 
För servering: lägg wontons i botten på en skål, skopa över buljong och toppa med extra chiliolja (om du vill) strö över skuren vårlök och blad av färsk koriander.