Ät inte Norsk Lax !

 
Vi har sedan länge slutat att äta odlad lax från Norge p,g,a att den vaccineras med antibiotika och att Etoxikin tillsätts i fiskfodret, Etoxikin tillsätts bland annat för att det inte ska explodera under transporter. Etoxikin är ett förbjudet bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011, däremot finns det inga regler för fiskfoder när det gäller att använda ämnet som konserveringsmedel och det används då just för att fodret inte ska härskna och/eller explodera under långa transporter.
Etoxikin är väldigt hälsofarligt. 
Ett mycket bättre alternativ är att köpa odlad Regnbågslax från Sverige som är fri från antibiotika och Etoxikin. 
 
På bilden en Laxmacka med gravad Regnbåge från Guldhavens Pelagiska som smakar sådär extra gott när man vet att den inte innehåller farliga tillsatsämnen.
 
 

Ost-& öl Fondue

 
Ostfondue är perfekt bjudmat och så är det ju så gott oxå! Vi använde öl istället för vitt vin den här gången, öl ger en fyllig jättefin smak till skillnad från vin som ger en syrlig smak till fonduen, ölet vi använde var en Erdinger som har kommit som smakprov via Smakbox.
 
Fonduen 
400g riven Cheddar
200g riven Gruyère
2msk maizena
1st skalad och lätt krossad vitlöksklyfta
3dl Erdinger alkoholfri öl
1msk citronsaft
 
Blanda ostarna med maizenan väl. Sjud ölen och vitlöken på låg värme i 3 minuter. Tillsätt 1st näve ost och låt smälta, lägg i en ny näve ost och låt smälta upprepa tills all ost är smält, avsluta med att tillsätta citronsaften.
Fiska upp vitlöksklyftan och släng.
 
Servera med brödkuber, lite grönsaker och korvar, vi ugnsrostade även småpotatis som blev jättegott att dippa i ostsåsen.
 
 
 
 
 

Borsjtj

 
Den här soppan kan man välja om man vill ha helt vegetarisk eller om man vill tillsätta lite rimmat sidfläsk, en del väljer ochså att ha i lite olika korvar, vi väljer alltid den vegetariska varianten.

Borsjtj
5 st färska rödbetor
1 gul lök
5 små morötter
5dl strimlad spetskål
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1,5L grönsakbuljong
vitvinsvinäger el. ättika (efter smak)
salt o peppar efter smak
smör till stekning

Koka 4 stycken av rödbetorna (spara och riv 1st. rå) i saltat vatten tills dom blir mjuka.
Skala och riv morötterna samt den råa rödbetan, finhacka eller riv den gula löken. Strimla spetskålen ganska fint.
Koka upp buljong, lagerblad och kryddpeppar. Fräs lök, morötter och spetskål var för sej i rikligt med smör, häll varefter ner i buljongen. Skala och riv de kokta rödbetorna och tillsätt i soppan och till sist rårivna rödbetan.
Låt allt få ett uppkok och smaka av med salt och syra (vitvinsvinäger el. ättika) När allt är så finrivet så blir det klart ganska snabbt.
Servera med crème fraiche.