Ugnsbakad röding med ångad spetskål

 
Ångade grönsaker gör man allt för sällan, det blir så otroligt fräscht och grönsakerna behåller sin färg och smakar mera när man inte har kokat bort all smak från dom. 
Här ugnsbakades Röding som serverades med en dillsås, ångade legymer och lite vanlig svart caviar, fantastiskt gott!
 
Ugnsbakad röding
Röding filé ca 150g per person
Salt
Vitpeppar
Smör att smörja formen med
 
Smörj en ugnsfast form med smör, krydda fisken med salt och peppar. Lägg fisken i formen med skinsidan uppåt. Baka av i ugnen på 160 grader tills du får en kärntemperatur på 48 grader.
 

Dill burre blanche
3dl vispgrädde
3dl vitt vin
1st lagerblad
5st vitpepparkorn
1msk fiskfond
1st dillkvist
½st vitlöksklyfta
2st finhackade Charlottenlökar
100g Smör
½dl finstrimlad färsk dill

Reducera ner grädden till hälften. Koka upp vin, lagerblad, kryddpeppar, dillkvisten och lökarna. Reducera detta till hälften och sila ner i grädden. Montera ner smöret och låt det smälta. Blanda ner dillen och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med s/p

Ångade grönsaker
Välj lite olika favoritgrönsaker (spetskål och vårlök blir otroligt gott att ånga) och lägg i en bambukokare eller i en djuptallrik i botten på en kastrull, fyll på med vatten så det täcker botten men inte når grönsakerna. Lägg på ett lock och låt ånga på medelvärme tills grönsakerna är lagom  mjuka, kolla lite då och då om det måste fylla på mer vatten så det inte kokar torrt. Lyft upp grönsakerna och smaksätt med lite salt och en klick smör.

 

 

Risotto med Pancetta och Sparris

 
I helgen så avnjöts denna underbart goda risotto gjord med pancetta, sparris och svamp efter en dag/vecka av målning och tapetsering av köket, vi har fått köksluckorna lackade, taket är nymålat, allt runtikring har vi målat själva, nya beslag till alla köksluckor och lådor, nya golvlister i allmoge ska inhandlas idag, nya bänkskivor ska beställas och resten av tapetseringen ska bli färdig idag, det blir såååå fint och ni ska få se resultatet när allt är klart.
 
Risotto
1dl olivolja
2st vitlöksklyftor
1st medelstor gul lök
3dl avorioris
1dl fintärnade champinjoner
2dl fintärnade Karl Johansvampar
2dl torrt vitt vin
1l kycklingbuljong (gärna hemgjord)
1 1/2dl riven parmesanost
150g fintärnad pancetta
1krm salt
 

Värm upp buljongen i en kastrull och håll den varm. 

Förbered allt innan du börjar, då du behöver röra runt i risotton mycket under tiden och den ska helst inte lämnas för länge.

Skala och finhacka vitlöken och löken. Skivan sparrisen tunt och fräs i smör några minuter. Riv svampen i mindre bitar. Stek pancettan krispig i en panna. Börja på låg värme och höj successivt så steks den i sitt eget fett. Lägg upp pancettan på hushållspapper när den är alldeles krispig så blir du av med överflödigt fett, men spara fettet i pannan. Förstek svampen; stek den med en aning olivolja och när den släppt sin vätska och den kokat bort lägger du i en klick smör som får smälta med. Lägg ner 1/3 av svampen i buljongen och mixa det slät. Värm upp riktigt med olivolja, ca 0,5 cm, i en tjockbottnad kastrull eller en traktörpanna och lägg ner löken och vitlöken och stek den mjuk och glansig. Den ska inte få färg. När den är mjuk häller du i riset och rör runt. Rosta allt i ca 5 minuter, tills riset blivit lite genomskinligt på ytan. Häll på vinet och reducera ner det med två tredjedelar. Häll därefter ner fettet som blev över från pancettan. Nu kommer den omsorgskrävande delen. Buljongen ska koka in och få riset att släppa stärkelse för en riktigt krämig och fin risotto. Detta sker om man häller på buljongen varm och lite i taget. Börja med så pass mycket buljong att det gott och väl täcker innehållet i kastrullen. Sänk värmen till medel/låg, risotton ska knappt puttra. Försök att hela tiden hålla risotton ganska lös genom att fylla på med buljongen en slev i taget. Riset bör koka i minst 20 minuter och sedan kan du smaka av det. Riset ska ha en liten ofärdig kärna men vara mjukt i övrigt och kornen ska vara vackert separerade. När så sker ska du ta av risotton från plattan, även nu ska den vara ganska lös då den sätter sig en aning med hjälp av osten. Vänd ner den stekta svampen, sparrisen och rör ner osten under kraftig omrörning så den löser sig jämnt i risotton. Rör sedan ner ½ dl av persiljan. Lägg genast upp i djupa tallrikar, gärna varma, och toppa med pancettan, lite mer persilja, en handfull riven parmesan och dra ett varv med svartpepparkvarnen över om du tycker om det.

 

Renskavsgryta med trattkantareller och konjak

 
Klassisk norbotteninspirerad rätt som värmer gott på kalla vinter-& höstdagar. 
Idag kom första snön här i Levar men den lär ju smälta bort som all annan första snö brukar göra, lite tidigt också med tanke på att vi brukar plocka trattisar ända in i December.
 
Renskavsgryta
400g renskav
1st hackad gul lök
30g torkade trattkantareller
3dl vispgrädde
1msk kalvfond (smaka er fram)
1msk konjak
50g smör
Salt
Svartpeppar.
 
Blötlägg trattisarna i ca 30 minuter och krama sedan ur vattnet. Smält smöret i en stekpanna och lägg i renskaven, löken och trattisarna. Bryn tills det får en fin färg och att allt vätska är borta. Lägg över i en kastrull och slå på grädden, fonden och Cognacen. Låt småkoka tills det får en lagom konsistens ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med en god råkostsallad, picklade lingon och kokt/mosad potatis.