Burgundisk fläskgryta



Ingredienser

1 kg skinkstek 2cm stora tärningar
140 g bacon eller rökt sidfläsk
100 g fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar
3 vitlöksklyftor
40 g mjöl
1 flaska fruktigt rödvin, helst Bourgogne, ca 5 år gammal / vanligt matlagningsvin går också bra
1/2 rivet apelsinskal
Saften från 1 st apelsin
4 msk olja
Salt
Nymalen peppar
1 sockerbit
1 kryddbukett bestående av persiljestjälkar, 1 lagerblad och 1 kvist timjan
80 gram skalade skivade morötter

 

Gör så här

Fräs baconet i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit brynt tillsätter du smålökarna och låter dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.

Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.

Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.

Värm oljan i en stekpanna och fläskköttet tills det fått färg.

Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.

Värm ugnen till 165 -175 grader.

Hacka vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet, blanda väl och ställ in alltihop i ugnen i 10-15 minuter. Rör om då och då. Köttet ska ha en ganska mörk, brun färg när det är färdigt, men det får inte blir svart!

Tillsätt rödvinet och låt koka upp. Salta lätt och tillsätt den malda pepparn, sockerbiten och kryddbuketten. Rör om.

Lägg lock på grytan och ställ in den i ugnen. Låt den stå där i minst 1 ½ timma.
Ta grytan ur ugnen och ställ den på spisen lägg i morötter och koka på svag värme i ungefär 15 minuter.

Den blir godast om du gör den dagen innan och sen värmer upp den.

Kommentarer :

#1: Lena Björklund

Helt fantastisk matblogg. Nu blev jag glad! Och så tänd på att göra denna burgundiska fläskgryta, precis vad jag satt och letade efter, en annorlunda fläskgryta. Tackar. Hem till jämtland över jul, perfekt bjudmat, det skall ju bli kallt. God Jul vettja!

skriven

Kommentera inlägget här :